Hundar, Mitt liv med djur, Träna med djur

Tips på enkel aktivering för hunden under stressiga dagar

Jag är nog inte ensam om att känna att tiden inte alltid räcker till. Ambitionen om flertimmars promenader med djuren går inte att leva upp till alla dagar och vi bör ändå alltid uppmuntra hunden till att använda huvudet. Problemlösning och kommunikation tröttar inte bara ut hunden, det stärker också deras självförtroende och er relation!

Aktivering vid utfodring

aktivering hund

Det finns SÅ mycket man kan göra för att krydda till utfodringen lite, bara fantasin sätter stopp! Här har jag lagt ner saker i matskålen som gör det lite svårare att komma åt maten. Superenkelt och man kan lägga i vad som helst (som ni ser) som såklart inte är giftigt eller ömtåligt. Det har samma effekt som en matskål avsedd för glupska hundar. För att berika ytterligare så kan man lägga i något extra gott och något lite äckligare (typ senapssill). Då får hunden undersöka, smaka, fundera osv innan den bestämmer sig för om det är något att ha eller inte.

Vill man göra det riktigt enkelt så kastar man ut hela matransonen på gräsmattan och låter hunden söka upp all mat. Man kan också portionera upp några matransoner i matlådor, fylla på med lite vatten och frysa in. Då får hunden kämpa, bita och slicka för att komma åt sin mat. Extra bra på varma dagar!

aktivering hund

Det finns leksaker som kan användas vid utfodring. Ovan ser ni en variant, den finns också som boll. Då stoppar man in maten i hålet som sedan fördelas i olika gångar inuti tärningen. Hunden måste då putta, vrida och vända tärningen för att få ut maten.

Aktivering med sök

Man kan enkelt gömma saker som hunden får leta upp. Det är en instinkt hos hundar att använda sin nos och kropp för att söka upp mat så de allra flesta hundar tycker att ”sök” är roligt, så länge de förstår. Man kan göra det väldigt enkelt och börja med att gömma husses använda strumpor, mat eller hundens favoritleksak för att sedan göra det svårare. De dagar man har lite mer tid så bör man försöka sig på ”spår”. Det brukar hunden tycka är fantastiskt roligt och det är väldigt berikande även för er som ekipage.

I tidigare inlägg har jag skrivit om Nose Work och vilken fantastisk aktiveringsform det är, läs!

Aktivering med trix-träning

Det är väldigt roligt att träna in små trix och moment tillsammans med hunden. De kan vara mer eller mindre användbara men aktivering likväl. Om man aldrig har tränat moment eller trix med sin hund så kan det vara bra att börja med en kurs i tävlingslydnad eller aktivering, även många valpkurser täcker grunderna. Då får man hjälp med förståelse för inlärning hos hunden. Hur ser det färdiga momentet ut och hur kan man bryta upp det för att hunden ska förstå? När man väl har en god förståelse för detta så är det bara fantasin som sätter stopp och även den kan man få hjälp med. Många större hund-konton på instagram sprider olika ”challenges”. Det är ofta trix som är mer gulliga än användbara men vad gör det?! I påskas var #eggchallenge populär och här visar Bosse senaste #snootchallenge

Vill man träna på lite mer användbara övningar eller kanske prova på några lydnads-moment så kan man få inspiration via SBK’s tävlingsregler som förklarar momenten i detalj. Man kan med fördel ta hjälp av Youtube videos för att få en tydligare bild av hur momenten ska se ut.

Här tränar jag och Bosse ”ställande under marsch”, inte så mycket i tävlingsambition utan mest för att träna något. Vi jobbar också på ”bära kopplet”. Så gulligt och enkelt om man jobbat mycket med apporten!

Alltså, motion i all sin ära men ALLA hundar må bra av att lära sig nya saker, lösa problem, få beröm och utveckla samarbetet med sin förare.

 

❤

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg  🐶 Jag finns också på Instagram @nursedolittle.se

 

3 reaktioner på ”Tips på enkel aktivering för hunden under stressiga dagar

Kommentera