Hundar, Katt, Resa med djur, Sommarplågor

Resa säkert & lagligt med djur i bil – Semestra med djur Del 2

Vi kör vidare under veckans tema, semestra med djur. Dagens inlägg handlar om bilsemestern och vad man ska tänka på när djuren följer med. Första inlägget i temat hittar du här.

Som ni säkert vet så finns det lagar och regler för hur man reser säkert med sina djur i bil. Detta gäller såklart oavsett om man bilar tvärs över landet eller bara ska köra till närmsta veterinär.

djur i bil

Allmänna regler om djur i bil

Om man väljer att ta med sitt djur på bilsemestern så är det djurägarens skyldighet att se till att djuret har det bra. Ta inte med sjuka eller dräktiga djur på bilresor annat än till veterinären. Katten ska erbjudas vatten MINST var sjätte timme och hunden ska rastas och erbjudas vatten MINST var sjätte timme. Allra helst ska friskt vatten finnas tillgängligt under hela resan. Man kan införskaffa s.k. non-spill skålar som förhindrar vattnet från att stänka över kanten. Självklart ska inget djur lämnas i en låst bil under varma dagar – läs mer om det här.

Reglerna som finns kommer från Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om transport av levande djur. Ett tips är att läsa igenom reglerna innan ni ger er iväg.

djur i bil

Katt i bil

Katten reser förslagsvis bäst i en transportbur. Det finns burar med anordning för fastspänning i säkerhetsbälte. Buren ska tillåta katten att stå och ligga i naturlig ställning. Om resan överstiger 6 timmar så ska kattlåda finnas tillgänglig för katten. Buren ska vara placerad så att katten får skugga och god ventilation. Katten får inte lämnas utan tillsyn i fordon där temperaturen överstiger +25°C eller understiger -5°C. Katten får inte heller förvaras i stillastående bil mer än 3 timmar.

Hund i bil

Allra bäst reser hunden i en förankrad bur i bilens kombiutrymme. Buren ska vara stor nog för hunden att stå och ligga i naturlig ställning och vara placerad så att hunden får skugga och god ventilation. Hunden får inte lämnas utan tillsyn i fordon där temperaturen överstiger +25°C eller understiger -5°C. Inte heller får hunden förvaras i stillastående bil mer än 3 timmar. Hunden får endast transporteras i bagageutrymmet om man kan se till hunden under transportens gång. Om hunden ska resa i personutrymme, alltså i ett bilsäte så säger lagen att åtgärder måste finnas för djuret vid inbromsning. Det vanligaste då är någon form av säkerhetsbälte.

djur i bil

Hundbur eller bälte?

Förutom att lagen säger det så finns det många bra orsaker till att ha hunden i bur eller bälte. Om man krockar i 50km/h med en hund som väger endast 6 kg så gör kraften och farten att hunden flyger med en vikt på 240kg. Det blir en uppenbar dödsfälla både för hunden och övriga medpassagerare. Även vid småkrockar och lindrigare olyckor blir hunden stressad och kan springa ut på vägen och bli påkörd eller svara med aggressivitet mot räddningspersonal som kan behöva arbeta i fordonet för att få ut passagerare. Hunden ska alltså ALLTID sitta i bur eller fastspänd med avsett säkerhetsbälte.

Bur

Som jag skrev tidigare så är det allra bästa en krocktestad bur som är förankrad i bagageutrymmet. Krocktesterna utförs på lite olika sätt beroende på fabrikör så det lönar sig att leta runt och läsa innan man bestämmer sig för en viss bur. Här kan ni se hur krocktest utför för mim Variocage, en väldigt populär tillverkare.

djur i bil
mim Variocage

Buren måste vara utformad enligt nedan mått
Längd: hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning gånger 1,10.
Bredd: hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.
Höjd: hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.

Lastutrymmesavskiljare som man ev kompletterar med grind för bagageluckan är också ett alternativ. Dock sitter inte hunden lika säkert eftersom utrymmet inte är begränsat på samma sätt.

Bälte

Säkerhetsbälte är ett bra alternativ om men kanske inte har plats till en bur i bagageutrymmet eller ofta åker i olika bilar. Det finns en uppsjö av modeller och tillverkare. ULRIKKE gjorde ett test på olika säkerhetsbälten för hundar i våras. Läs om resultaten här.

djur i bil
Cruising bilsele

Hoppas ni känner er klokare på det här med djur i bil. Många regler finns för den minimala standarden och man ska aldrig glömma sunt förnuft. Bilen är ett fordon, inte en förvaringsplats för djur. Även om reglerna säger att hunden ska rastas minst var 6e timme så brukar man själv behöva en bensträckare betydligt oftare och då gör hunden också det 🙂

 

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg ❤ Jag finns också på Instagram @nursedolittleblogg

2 reaktioner på ”Resa säkert & lagligt med djur i bil – Semestra med djur Del 2

Kommentera