Jobb & Utbildning, Mitt liv med djur

Jobba som Legitimerad Djursjukskötare

Drömmen om att få jobba med djur

Många i denna bransch visste vad de ville redan som små och har gått igenom skoltiden med ett tydligt mål. Andra kommer på tanken lite senare i livet eller tar lite längre tid på sig. Själv jobbade jag i hotellbranschen med ett stort djurintresse men väldig okunskap om den veterinärmedicinska branschen. Kan man leva på att jobba med djur även om man inte kan eller vill bli veterinär? Jag visste inte riktigt vad en djursjuksköterska var eller hur deras arbetsdag kunde se ut, men när jag väl fick reda på det så visste jag. Jag SKA bli djursjuksköterska!

Vad är en Legitimerad djursjukskötare?

Ja, egentligen är yrket precis vad det låter som. Vi är sjuksköterskor men istället för människor så är våra patienter djur.

Vad är då skillnaden mellan djursjukskötare och veterinär? Den enklaste parallellen att dra är den till humanvården (människo-vården). Skillnaden mellan en läkare och sjuksköterska förstår ju de flesta och det är samma princip inom veterinärvården.

Ok, men vad är då skillnaden mellan djursjukskötare, djurvårdare och djurskötare? När man idag pratar om djursjukskötare så är det alltid den legitimerade yrkesrollen man pratar om. Några arbetsuppgifter som endast får utföras av legitimerad djursjukskötare (eller veterinär) är medicinering med narkotika, vaccinering, induktion och underhåll av anestesi samt avlivning. Djurvårdare kan man likna vid en undersköterska inom humanvården. Yrkestiteln erhåller man efter slutförd utbildning på ett naturbruksgymnasium eller motsvarande vuxenutbildning. I nuläget finns en s.k. övergångsregel som kan tillåta en djurvårdare med krav på yrkeserfarenhet och utbildning att utföra medicinering med narkotika samt induktion och underhåll av anestesi. Det är upp till var enskild klinik om de vill använda sig av denna övergångsregel eller inte. Djurskötare är oftast en benämning på de som arbetar med djur men inte medicinskt. Ett exempel är personalen som dagligen sköter om, städar och utfodrar till djur på en djurpark.

År 2010 kom en lag som kräver att man som arbetande djursjukskötare har erhållit en legitimation från jordbruksverket. Legitimationen styrker din yrkesroll och kunskaps men den visar också för djurägare och kunder till kliniken att du är utbildad och kompetent personal. När lagen kom så fick de praktiserande sköterskorna som hade sammanlagt minst 5års arbetserfarenhet möjlighet att plugga och skriva en tentamen. Idag går det endast att läsa sig till legitimationen på ett universitet i Sverige eller utomlands.

Hur gör jag för att bli Legitimerad djursjukskötare?

I Sverige finns det bara ett sätt, kandidatprogrammet Djursjukskötare på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) i Uppsala. Programmet är uppdelat på 3 års studier varvat med praktik och är välkänt i branschen för att vara en väldigt noggrann och djupgående utbildning. Det största problemet idag är de få studieplatser i förhållande till det höga antal sökande och den höga efterfrågan på legitimerade djursjukskötare ute på arbetsmarknaden. Antalet platser på utbildningen är ca 55 (varierar från år till år) och antalet behöriga sökande är långt över 2000. Man kan bli antagen direkt på sina betyg eller efter att ha gjort högskoleprovet. Läs mer på SLUs hemsida https://www.slu.se/djursjukskotare

djursjuksköterska med hund
Mycket djur-kärlek under min praktik (ursäkta den dåliga bildkvalitén )

Vill man söka sig utomlands så rekommenderas England eller Norge. Själv känner jag ingen som gått sin utbildning där men flera som gått i Danmark eller som jag själv, i Nya Zealand (så långt bort man kan komma ungefär). Det viktiga att veta om man ska åka utomlands för att följa sin dröm och lägga massa pengar på en utbildning är ju att den verkligen kommer leda till legitimering, i alla fall om man önskar jobba i Sverige så småningom.

Vad gör en Legitimerad djursjukskötare?

Ja du, det kan se väldigt olika ut 😉

Jobbar man på en mindre klinik så brukar sjuksköterskan/sjukskötaren styra det mesta. Arbetsuppgifterna kan då innehålla administrativa slag såsom planering av dagen, schemaläggning, inbokning av patienter, uppstyrning av veterinär (de kan behöva lite  guidning och struktur för att hinna ta sig igenom dagens bokningar).På en större klinik eller djursjukhus så brukar det finnas annan personal till det administrativa och kundtjänst-relaterade. Man kan också ha olika inriktning eller intresse och därför jobba mer eller mindre med vissa uppgifter.

Generellt kan man säga att arbetsuppgifter innefattar

 • Assistera veterinär vid undersökning
 • Ta blodprov och lägga kanyl
 • Administrera mediciner (injektioner, ögondroppar m.m. men även instruera djurägare i hur dem ska medicinera hemma)
 • Behandla djuret (allt från brutna klokapslar och spolning av analsäckar till id-märkning med chip eller tatuering kan utföras av legitimerad djursjukskötare med veterinär i huset)
 • Vaccinera
 • Ta röntgenbilder
 • Sedera djur (ge lugnande)
 • Förbereda djur inför kirurgi (raka och tvätta området)
 • Inducera och underhålla anestesi vid bl.a. kirurgiska ingrepp
 • Avliva djur
 • Triagera djur på en akutmottagning. Triage är en process för att sortera och planlägga en ordning på akut inkomna patienter med syftet att de mest brådskande fall ska bli behandlade först.
 • På en vårdavdelning är det djursjukskötarna som  är ansvariga för omvårdnaden av patienten. Det innefattar medicinska behandlingar såsom dropp, provtagningar och diagnostiska behandlingar. Detta ordineras av veterinär men utförs oftast av djursjukskötaren. Även rastning, matning och städning ingår i våra arbetsuppgifter.
Röntgen av papegoja
Röntgen av papegoja i Nya Zealand
Hur är det att jobba som Legitimerad djursjukskötare?

Jag kan ju bara utgå från mig själv och mitt jobb. Jag har jobbat på en pytteliten klinik i Nya Zealand och ett stort djursjukhus här i Sverige. Jag har jobbat på alla avdelningar och med alla sorters uppgifter, under dygnets alla tider.

Jag älskar verkligen mitt jobb (de flesta dagar). Det känns ofta meningsfullt och man har ofta massa upplevelser och händelser under dagarna man kan prata om. Yrket är brett så man kan prova på många områden för att hitta ett som man kan fördjupa sig i och man har ofta underbara, likasinnade kollegor.

Det finns självklart mindre bra saker med yrket och olika arbetsplatser. Drömmer man om att jobba med djur så måste man också vara beredd på att det är slitigt och tungt. Man städar mycket! Både efter djuren men också efter veterinären 😛

Man får inte heller glömma att de flesta djur vi jobbar med har djurägare så man måste tycka om (eller stå ut med) att ha med människor att göra. Yrket innefattar faktiskt betydligt mer människo-kontakt än vad jag föreställt mig, men nu jobbar jag ju också med husdjur.

Sist men inte minst så innefattar yrket (om man jobbar på djursjukhus) spenderandet av sena kvällar, tidiga morgnar, långa helger och stressiga nätter på arbetsplatsen. Ser man det som en stor nackdel så är det bättre att jobba på mindre klinik. Men faktum är att det är under de där sena kvällarna och stressiga nätterna då allt spännande händer och man verkligen har chansen att rädda liv!

Med allt detta sagt så är det ett fantastiskt yrke som gett mig så många fina minnen och upplevelser jag aldrig kommer glömma! Drömmer ni om detta så kan jag inte annat än säga Kör hårt!!

 

Djursjukskötare med valp
Ett lyckligt ögonblick med en nyförlöst valp

 

4 reaktioner på ”Jobba som Legitimerad Djursjukskötare

 1. På vilken skola studerade du i Nya Zeeland och hur visste du att den var behörig i Sverige? Tog det lång tid att ansöka om Legitimation i Sverige? 😁

  1. Hej Emma! Jag pluggade på Unitec Institute of Technology i Auckland. Jag var faktiskt inte helt säker på att den skulle vara behörig i Sverige. Jordbruksverket guor nämligen inga prövningar i förvåg utan man får snällt skicka in ansökan efter avslutad utbildning och hoppas på det bästa. Nu kan man ju vara ganska säker på att den skolan ger behörighet eftersom det är flera svenskar som fått legitimation efter avslutad utbildning och jag tror inte de guor en ny provning av skolan varje gång. Det tog ganska lång tid men om man ligger på och är lite besvärlig gentemot jordbruksverket så brukar det gå fortare 🙂 Jag fick jobba som tillförordnad djursjuksköterska i 1år inna jag fick min legitimation för att kompensera för att utbildningen var 1 år kortare

   Hoppas dessa svar kan vara till någon hjälp 🙂

 2. Hej! Jag är också intresserad av att plugga djursjukskötare på Unitec på NZ. Kan du inte berätta lite mer om hur det var att studera där? Var det svårt att komma in på skolan? Är det CSN berättigat?
  På hemsidan står det att utbildningen är 3 år och leder till kandidatexamen som djursjukskötare. Stämmer det? Haha, ursäkta alla frågor, känner mig lite vilsen.
  Var det svårt att läsa allt på engelska? Och det måste väl också varit svårt att översätta allt tillbaka på svenska nu när du jobbar i Sverige?
  Extremt tacksam för svar!!
  Med vänlig hälsning, Lydia

Kommentera