Fästingar, Sjukdomar - Smittor - Skador, Sommarplågor

Fästingar och fästingburna sjukdomar – Del 1

Ixodes ricinus – vanlig fästing

Varning för fästingar

Vårens och sommarens minst välkomna tecken är fyndet av den första fästingen, i alla fall om du är djurägare. Det sker oftast någon gång på vårkanten och i år känns det som att det kom plötsligare än någonsin, i alla fall här nere i söder. Vår vanliga fästing finns nämligen i allra störst koncentration i Götaland men den finns även i största delen av Svealand och delar av Norrland.

Fästingen är ett kvalster (släkt med spindlar, trevligt) som är aktiva under de delar av året då temperaturen håller 5 grader eller mer. De går igenom tre olika stadier innan de till slut blir en vuxen fästing men de suger blod i varje utvecklings-stadie, förutom som ägg. Som aktiv fästing klättrar den upp på ett grässtrå och känner av vibrationerna i marken när ett potentiellt värddjur närmar sig. Då sträcker den med frambenen och greppar tag i första bästa pälsstrå som passerar. De trivs bäst på skuggiga, fuktiga platser såsom lövskog och tät vegetation.

Fästingarna i sig är egentligen ganska harmlösa om än lite otäcka. Risken dem kommer med är de bakterier och virus fästingen fått genom att suga blod från andra djur (mestadels möss och sorkar), det är dessa vi kallar fästingburna sjukdomar.

Fästingburna sjukdomar

Jag kommer i detta och följande inlägg gå igenom de allra vanligaste smittorna som drabbar våra husdjur till följd av fästingbett. Som djurägare behöver man oftast inte vara orolig om man hittar en fästing på sin hund eller katt. Det är sällan det leder till sjukdom och använder man dessutom någon form av dokumenterad fästing-profylax (förebyggande behandling) så kan man känna sig ganska lugn. Jag kommer dock påminna er flera gånger om att det alltid är en god ide att söka igenom ert djurs päls dagligen under fästing-säsongen då de flesta smittor överförs efter att fästingen sugit blod minst ett dygn.

Borrelios

Under sommaren träffar jag och mina kollegor ofta på oroliga djurägare som hittat en fästing på sin hund. Dem är övertygade om att hunden nu har Borrelia! Oron är ofta helt obefogad. Förutom att det är ovanligt så överförs bakterien först efter att fästingen sugit blod i minst ett dygn och inkubationstiden är flera månader. Efter forskningar och experiment anses bevisningen för att denna sjukdom angriper hundar äldre än 12veckor svag. Hundar kan alltså angripas av bakterien men det utvecklas mycket sällan klinisk sjukdom. Då majoriteten av alla hundar i Sverige drabbats av bakterien någon gång har också majoriteten av våra hundar antikroppar mot Borrelia. Därför är ett blodprov oftast inte diagnostiskt tillräckligt för att påvisa sjukdom. Hos katter har klinisk sjukdom inte verifierats enligt SVA (Statens Veterinärmedicinska anstalt).

Symptom

I de fall smitta uppstår infinner sig

Feber

Nedsatt allmäntillstånd

Ömhet, smärta och hälta som ofta flyttar sig mellan olika ben

Sjukdomstillståndet är milt och övergående på några dagar med behandling. Inga dödsfall har setts till följd av infektion.

Diagnos

Som jag nämnt tidigare så är inte blodprovet till någon större hjälp när det gäller att diagnosticera detta sjukdomstillstånd. Det kan faktiskt vara ganska knepigt att ställa en säker diagnos. Oftast försöker man utesluta andra möjliga diagnoser med samma symptom innan man kommer fram till (misstänkt) borrelios.

Behandling

I de allra flesta fall behövs ingen behandling då hunden inte påvisar sjukdom eller frisknar till av sig själv. I de fall veterinären anser att det behövs behandling består denna oftast av antibiotika och/eller smärtstillande och anti-inflammatorisk behandling. Tillfrisknande bör ses inom 1-2 dagar i annat fall bör man misstänka annan sjukdom.

Förebyggande åtgärd

Smitta förebyggs med fästing-profylax (som jag kommer gå djupare inpå i ett kommande inlägg, håll ögonen öppna) och noga genomgång av ditt djurs päls dagligen under fästing-säsong. Ytterligare ett alternativ är vaccinering. Jag skulle inte rekommendera det till de djurägare jag träffar, dels p.g.a. den faktiskt ytterst låga sjukdomsrisken samt att dokumentationen för vaccinet är ganska bristfällig. Men för er som undrar så heter vaccinet ”Trilyme”.

Vill man veta mer så är det bara att googla loss, jag rekommenderar SVAs hemsida

http://www.sva.se/djurhalsa/hund/infektionssjukdomar-hund/borrelios-hund

Läs om de andra fästingburna sjukdomar vi vill skydda våra djur mot

Anaplasma

TBE – Tick Borne Encephalitis

6 reaktioner på ”Fästingar och fästingburna sjukdomar – Del 1

Kommentera