Parasiter, Sjukdomar - Smittor - Skador, Sommarplågor

Fluglarver – Fluglarvsangrepp på katt, hund och kanin

Just nu är det riktig högsäsong för angrepp av fluglarver. Det kan vara mat som blir förstörd, soptunnan som är invaderad eller allra värst ditt djur som blir angripet. Kaniner, katter, hundar och boskap drabbas varje år och det börjar nästan alltid med att djuret lider av diarré eller har ett sår.

Fluglarver

De larver som angriper djur i Sverige kommer från spyflugor. De lägger sina ägg i kadaver varpå larverna är en viktig del i naturens egna sophantering och äter upp kvarlevorna. Problem uppstår när äggen läggs på levande djur. De läggs alltid i en fuktig miljö vilket på levande djur oftast är ett sår, ett blött nyförlöst djur eller om djuret har diarré som skapat fukt runt ändtarmen. När äggen kläcks letar sig larverna ner till huden och börjar leva på hudens bakteriefilm. Larverna utsöndrar ett enzym som bryter ner vävnaden och gör den åtkomlig som näring för dem. Processen lockar till sig fler flugor och därmed fler larver. Efterhand angriper parasiterna huden och kan leta sig in i kroppen där de angriper inre vävnad. Ett angrepp är otroligt smärtsamt och leder ofta till ett utdraget lidande som så småningom avslutas i blodförgiftning och döden.

Läs mer om fluglarver hos SVA

 

Angrepp av fluglarver

Som nämnt ovan så börjar angreppet alltid i en fuktig miljö. En helt frisk individ med intakt och torr hud drabbas vanligtvis inte. Det är vanligt att ett obehandlat sår blir ankomstplatsen för den ägg-läggande flugan. Ännu vanligare är det att djuret går med diarré som skapar en kladdig, fuktig miljö i pälsen runt ändtarmsöppningen. Om området inte rengörs och torkas ordentligt blir huden snabbt irriterad och den fuktiga miljön är gynnsam för äggen och dess larver. Fluglarverna angriper snabbt huden och letar sig också in i ändtarmen där de lever på värddjurets vävnad.

Ett väldigt vanligt scenario är en kanin som släpps ut i trädgården sommartid. Plötsligt har kaninen obegränsad tillgång till gräs efter en hel vinter med hö och pellets. Magen reagerar på den ändrade kosten och kaninen får diarré. Eftersom kaninen får vara ute och förmodas ha det bra med obegränsad mat så uppmärksammar inte ägarna den mjuka avföring som sitter fast under svansen och runt rumpan på kaninen. Det dröjer bara några dagar innan äggen är lagda, kläckta och fluglarver är innanför hudbarriären. När larverna letat sig in kroppen och speciellt genom kroppsöppningar (oftast ändtarm och vulva) är det oftast för sent och avlivning brukar vara det humanaste alternativet. Utan behandling eller ingripande kan det ta ca 2 veckor av otroligt lidande och smärta innan djuret avlider.

Faktorer som påverkar risken för angrepp

Temperatur – Flugorna trivs i sommarvärme och höga temperaturer

Fuktighet – Hög luftfuktighet gynnar flugornas utveckling och lång, fuktig päls är en ultimat miljö för larverna

Värddjurets tillstånd – Ett helt friskt djur löper mindre risk att bli drabbat än ett djur med nedsatt tillstånd

Husdjur som bor ute – Angrepp av hundar är ovanligare i Sverige än angrepp av katter just för att vi har större uppsyn över våra hundar. Vi lämnar vanligtvis inte våra hundar med diarré i pälsen eller obehandlade sår. Inte för att vi bryr oss mindre om katterna utan för att vi upptäcker det på ett annat sätt än vi gör med en katt som lever ute största delen av sommaren och dessutom döljer obehag genom att hålla sig undan

fluglarver

Behandling

Veterinär ska uppsökas vid första åsyn av fluglarver, vänta inte! Tyvärr uppmärksammas det oftast först när djuret uppvisar nedstämdhet, smärta eller obehag då larverna letat sig igenom hudbarriären.

Veterinären kommer undersöka djuret för att bedöma angreppets spridning och om behandling är möjlig eller om djuret bör få somna in med tanke på djurskydd och förmodat lidande. Påbörjas behandling består denna av noggrann rakning och tvätt av sår, i de allra flesta fall under narkos. Man plockar bort de larver man kan se. Antiparasitär- och smärtstillande medicin samt återkommande sårbehandling ingår i behandlingsplanen. Ägg kan kläckas och larver kan leva kvar längre in i vävnad efter rengöring så behandling är ingen garanti för att djuret kommer klara sig. Även den underliggande orsaken måste behandlas för att förhindra ett nytt angrepp.

Förebygg!

All uppmärksamhet bör läggas åt denna punkt då ett utvecklat angrepp är så pass svårbehandlat. För mig i mitt yrke är fluglarvsangrepp bland de värsta tillstånd jag kan stöta på, på grund av det enorma lidande och smärta värddjuret har fått genomgå.

Undersök era djur dagligen. Titta hur de ser ut i rumpan och känn igenom kroppen efter sår eller skador. Om din utekatt har diarré så kan det av flera orsaker vara bra att hålla den inomhus tills dess att diarrén upphört och katten mår bra.  På alla djur ska diarré, avföring, kiss och smuts tvättas bort från pälsen som sedan ska torkas ordentligt. Om djuret inte tvättar sig själv så ska detta uppmärksammas och utredas då det inte är normalt och troligtvis beror på ett nedsatt tillstånd.

fluglarver

Kaniner ska stegvis introduceras till sin nya sommardiet och miljö. Alla kaniner har en mage som är känslig för förändring och även om hö är torkat gräs så innebär färskt gräs en annan nedbrytning för mag- och tarmkanalen. I början bör de få vara ute på gräset en kort stund som sedan ökas gång för gång. Man kan också placera deras utebur på annan yta än gräsmatta och plocka gräs till de att äta för att till en början kunna kontrollera deras intag. Ingen kanin ska placeras utomhus utan komplett vaccinationsstatus. Glöm inte bort kaninen bara för att den får vara utomhus. Matintag, avföring och välmående ska kontrolleras flera gånger per dag. Kroppen bör kännas igenom efter sår minst en gång om dagen.

 

 

Läs här för fler sjukdomar, risker, tips & råd som hör sommaren till

❤

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg  🐶 Jag finns också på Instagram @nursedolittle.se

2 reaktioner på ”Fluglarver – Fluglarvsangrepp på katt, hund och kanin

  1. Jag har varit med om angrepp av larver på min hund. Det hände för många år sen och jag hade aldrig hört talas om sånt. Hunden, en blandras med mycket tjock päls hade varit orolig och kliat sig några dagar. Vi förde hunde till en veterinär, men hon hittade inget fel på honom. Senare på kvällen började vi undersöka hunden och hittade larver på honom vid svansroten. Vi fortsatte att udersöka hunden och hittade närmäre 10 ställen på hunden med larver. De var för jävligt, vi plockade larver från hunden i flera timmar. Hunden klarade sig men jag glömmer aldrig den natten.

Kommentera