Resa med djur

Flyga med djur – Semestra med djur Del 6

Igår var en en helt fullspäckad dag, dock väldigt rolig! Vi bilade hem från Öland och på vägen stannade vi bl.a. för glass på klassikern Glassiären i Karlskrona och en mini-familjeträff för Bosse i Kallinge. Där fick han träffa syrran Hjördis och mamma Dina för första gången sedan de skildes åt när han var valp. Det blev minst sagt succé!

Vad jag ville ha sagt med det är att hemkomsten blev så sen att jag helt enkelt inte hann skriva det sista inlägget i ”Semestra med djur-temat”! Men misströsta icke för här kommer det 😉

Flyga med djur

Det här kan vara mer eller mindre komplicerat beroende på var man ska, vilket flygbolag man åker med och inte minst storlek på djur. I inlägget ”Resa med djur inom EU” kan ni läsa om regler för resande med djur mellan EU-länder. Dessa gäller även om man flyger. Dock kan det tillkomma krav för just själva flygresan. För regler gällande införsel till land utanför EU rekommenderar jag att ni tar god tid på er att sätta er in i det landets specifika regler. Och gör det i god tid! Det krävs ofta minst ett veterinärbesök och en hel del papper.

Kolla också vad som gäller med ert flygbolag i god tid. Reglerna kan skilja ganska mycket. En del flygbolag väljer att inte ta resor med hundar av vissa raser. Norwegian gjorde nyligen rubriker då de gick ut med att trubbnosiga hundar inte fick flyga med dem. Påståendet drogs ganska snabbt tillbaka då de insåg svårigheterna i att fullfölja denna regel. Var drar man gränsen med blandraser osv? MEN de hade ju en poäng med varför de gick ut med detta. Trubbnosiga hundar kan få det betydligt svårare att andas med tryck-skillnader så det rekommenderas helt enkelt inte för de att flyga. Här får ägaren göra ett val och stå för konsekvenserna om man tycker att det är nödvändigt att hunden följer med.

flyga med djur

På flygplatsen

Man får räkna med att komma ganska mycket tidigare till flygplatsen när man ska flyga med djur. Ditt flygbolag kommer att upplysa dig om er specifika tid. Beroende på var man ska åka så kan man behöva träffa veterinär på flygplatsen

Sitter djuret i lastutrymme eller kabinen?

Det är upp till flygbolaget att bestämma men de allra flesta flygbolag tillåter djur under 8kg att åka med i kabinen som handbagage. Det finns då regler på hur stor buren får vara och djuren får inte vara lösa i kabinen under resan. Större djur kan få flyga i lastutrymmet om detta har belysning och värme. Här åker de i en speciell bur. Det kan vara ganska strikt vad gäller mått och vikt på denna bur. I lastutrymmet kan temperaturen variera och det kan såklart förekomma ovana ljud. Djuret bör vara ordentligt burtränat innan man ger sig på en flygresa. Det kan vara väldigt stressande för djuret att sitta i en bur många timmar på en ovan plats, helt ensamma. Många tar det dock ganska bra.

flyga med djur

Ska ni resa tillbaka?

Glöm aldrig att kolla reglerna för införsel av djur tillbaka till Sverige från det land ni varit i. Inom EU gäller ju samma regler men för länder längre bort kan det finnas karantän-krav som är minst sagt mentalt krävande för hundar och er som ägare. Det kan också bli väldigt kostsamt. Så se till att ni har all information innan ni bestämmer er för om det kan/bör låtas göras eller ej.

Resebyrå för djur

Som ni förstår så kan det här bli ganska knepigt. Hur gör man t.ex. om man måste mellanlanda någonstans? Hur bokar man? Vad kostar det? Det finns hjälp att få. En del företag jobbar med att hjälpa ägare arrangera flygresor för sina djur. De hjälper till med allt från planering till bokning och tillstånd. Ska man åka långt eller till ett land med många krav så kan det vara värt pengarna att anlita ett sådant bolag. Ett exempel är ScandiPet.

Tips

Kolla upp import-krav till det land ni ska flyga samt krav för att sedan få återinföra djuret i Sverige

Kolla upp vilka tjänster ert flygbolag erbjuder vad gäller djurtransport och vilka regler som gäller

Be om prisuppgift

Boka veterinärbesök i tid . Glöm inte att fråga veterinären om denne anser att djuret är ”fit-to-travel”, speciellt om det är en lång resa

Läs allt ni kan hos Jordbruksverket, Tullverket och Luftfartsverket

Prata gärna med djurägare som flugit samma rutt tidigare om deras upplevelse

ScandiPet och Active Air Cargo har bra information på sina hemsidor, precis som de flesta flygbolag. Surfa in på dem!

 

 

 

Kommentera