Bosse, Mitt liv med djur, Tävlingslydnad

Tävlingslydnad Startklass – Fritt följ (fotgående)

Ikväll är det dags för tävling igen, denna gång i lydnadens Startklass. Tycker alltid det är lika nervigt. Bosse är väldigt duktig på träningar och tycker det är roligt men hur han presterar på tävling är alltid beroende på dagsform. Inte så konstigt egentligen, det är säkert likadant för de flesta. Tävlingar är ofta rätt stökiga. Massor med folk, värme, hundarna ska sitta i bilen med andra hundar skällande runtomkring och ofta långa väntetider (jag är inte så bra på det där med att dra ett tidigt nummer i startordnings-lotteriet). Men som med det mesta så spelar det ingen roll hur det går, det viktiga är ju att det är roligt.

Tävlingslydnad

Tävlingslydnaden tycker jag personligen inte har så mycket med lydnad att göra egentligen. Man ser ofta folk som presterar väldigt bra på tävling men någon vidare pli på hunden har de inte. Tävlingslydnaden är ju egentligen mer moment-träning. Varje klass består av ett bestämt antal moment som ska utföras på ett visst vis. Varje utfört moment bedöms av en domare som ger poäng. Max poäng för varje moment är 10 som sedan multipliceras med en förutbestämd koefficient för det momentet. Koefficienten beror på momentets svårighetsgrad.

Fritt följ

Startklass

Jag har själv bara tävlat i Startklass då jag är väldigt grön på allt som har med hundtävlingar att göra. Maxpoängen i Startklass är 200 och man får s.k. uppflyttningsresultat om man når 160 poäng eller mer. Har man fått uppflyttningsresultat så kan man börja tävla i nästa klass, d.v.s. Tävlingslydnad Klass 1. Väljer man att fortsätta tävla i samma klass så får man efter tre uppflyttningsresultat ett Lydnadsdiplom för den klassen. Jag och Bosse har fått två uppflyttningsresultat och satsar alltså på ett Lydnadsdiplom i Startklass. Detta för att få mer tävlingsvana och erfarenhet innan vi ev fortsätter med Klass 1. Jag skrev kort om vår första uppflyttning i detta inlägg.

Moment Fritt följ i Startklass

Det första momentet i Startklassen är Fritt följ, eller fotgående som det också kallas. Det är också det moment med högst koefficient, 4. Totalt kan momentet då ge 40 poäng.

Här tränar jag och Bosse fritt följ. Observera att det är träning så antal svängar osv följer inte tävlingsupplägget, läs mer om detta nedan.

Såhär lyder momentbeskrivningen i SBK’s regelbok för Tävlingslydnad Startklass:

Utförande

 ”Hunden ska villigt följa föraren vid dennes vänstra sida med huvudet eller bogen i jämnhöjd med förarens ben. Föraren väljer själv om hunden ska vara lös eller kopplad. Kopplet kan hållas antingen i höger eller vänster hand. Kommando får – för att inte medföra betygsneddrag – ges vid start, samt tempoväxling. Då föraren gör halt ska hunden, för högsta betyg, direkt inta utgångsställning. Den totala sträckan ska vara 30–60 meter. Momentet börjar med vanlig marsch. Momentet ska innehålla en högersväng, en vänstersväng samt 5–10 meter språngmarsch. Ekipaget ska hinna röra sig minst 5 meter mellan varje ny kommendering från tävlingsledaren (svängar, tempoväxlingar och halt). I slutet av sträckan kommenderas en rak halt. Från halten kommenderas en vändning på stället. TL väljer om vändningen ska utgöras av höger om/vänster om eller helt om. Alla tävlande i gruppen ska kommenderas i samma mönster.”

Bedömning

”För högsta betyg ska hunden röra sig parallellt med föraren och hålla samma position under hela sträckan. Tempoväxlingen ska vara tydlig. Enstaka dubbelkommando med kropp eller röst ger avdrag med 1 betygsenhet. Om föraren väljer att uppmuntra hunden genom röst eller handtecken under större delen av momentet kan max betyg 7 utdelas. Hund som hela tiden förs i stramt koppel, alternativt följer föraren på längre avstånd än 1 meter, kan inte godkännas. Samma sak gäller om hunden släpar och uppmanas fram vid flera tillfällen. Varje liten avvikelse som hunden gör från det önskvärda mönstret bör återspeglas i betygsättningen, exempelvis tempot i halterna.”

Här kan ni läsa de fullständiga reglerna

Svårigheter i Fritt följ

Den största utmaningen på tävling tycker jag är distraktion och det kan göra sig tydligt i ”Fritt följ”. Det finns ju massor för hunden att titta på, hundar som skäller, tävlingsledare som går nära och kommenderar och helt plötsligt har man sprungit iväg från hunden som står kvar och luktar på nån mumsig kiss-fläck. För att göra det ännu svårare så får man inte locka med godis/leksak och lockande med rösten eller kroppen ger poängavdrag.

Det är också det första momentet på tävlingsplanen och ibland tar det en liten stund innan man hittat fötterna och hunden är med på vad ni ska göra. Vissa ekipage gör ju dock detta otroligt snyggt. De går in i sin bubbla med en gång och ser ut som att inget i världen skulle kunna störa dem! Man får jobba på det helt enkelt 😉 Ett bra tips är att åka till brukshundsklubben och träna samtidigt som en agilitygrupp kör (självklart en bit ifrån). Väldigt bra störnings-träning med all rörelse, uppmuntran och skällande. Kör hårt!

 

1 reaktion på ”Tävlingslydnad Startklass – Fritt följ (fotgående)

  1. Hej, jag tycker att du skriver väldigt informativt och på ett personligt sätt! Jag och min tvååriga boxer Freddie ska gå en kurs i tävlingslydnad och även fast jag haft två boxrar tidigare så har jag aldrig kört tävlingslydnad. Jag har fått bra tips av dig, ska bli kul med kursen/ Freddie och Marie

Kommentera