Hundar

Hot-spot & Fukteksem

Nu börjar solen titta fram på många håll i landet och hot-spot (fukteksem) kan återigen bli ett jobbigt problem för många hundar och dess ägare

Vad är hot-spot?

Hot-spot heter egentligen fukteksem eller våteksem och är alltså samma sak. Det är en form av akut, ytlig hudinfektion (dermatit). Det liknar ett sår och misstas ofta för detta initiellt då det ofta täcks av en skorpa bestående av torkat sekret. Under skorpan är området ilsket rött och vätskande. Det finns inga perforerande sår utan infektionen ligger väldigt ytligt men sprids explosionsartat. Bara över en natt kan eksemet utvecklas till att täcka en stor hudyta och orsaka hunden mycket besvär.

Vad orsakar hot-spot hos hund och vem drabbas?

Som jag redan varit inne på så orsakas fukteksem ofta av just fukt. Av denna anledning är hot-spot hos hund betydligt vanligare på sommarhalvåret. Även pollen och allergier kan irritera känslig hud vilket leder till klåda och sedan fukteksem. Loppor, löss och fästingar kan också vara bakomliggande orsaker till att en hund drabbas.

Ett väldigt typiskt scenario är en hund som badar mycket under sommaren. Hunden har väldigt tjock, lång päls eller kort och tät (t.ex. Golden retriever, Rottweiler, Labrador) som tar lång tid att torka. Även om pälsen känns torr ytligt så ligger ofta fukt kvar längs in mot huden i områden runt hals, kinder, rygg och svansrot. I sommarvärmen frodas bakterier i detta fuktiga, varma utrymme och infektionen är ett faktum. Hunden slickar gärna på eksemet då det kliar och besvärar vilket bidrar till den fuktiga miljön och spridningen.

Photo by: Kalumet, CC BY-SA 4.0

Hundar som är predisponerade (har anlag) för hot-spot är alltså individer med tjock, lång och/eller tät päls, som har allergier eller känslig hud, har tidigare historia av fukteksem och de som inte skyddats med fästing/löss-profylax.

Symtom

Klåda

Smärta

Ihopklibbad päls över området

Vätskande, irriterad hud

Snabb spridning

Förebyggande åtgärder

Till att börja med är det alltid bra att skydda hunden mot fästingar, loppor och lös genom användandet av ett profylaktiskt medel. Läs om olika alternativ här.

Lång päls ska borstas ofta för att hållas fri från tovor. Spola gärna av hunden med rent vatten efter att ni badat och försök se till att pälsen blir ordentligt torr ända in på huden. Torka med flera handdukar om det behövs. Speciellt i de områden där pälsen är extra tjock runt hals,  nacke, kinder, rygg, ryggslut och lår. Lång päls kan med fördel klippas kort under sommarmånaderna. Förutom att skydda mot fukteksem så känns det skönt i värmen.

Behandling

Har det väl uppstått så ska området rakas fritt från päls. Detta ska göras med god marginal så att eksemet kan luftas ordentligt. Området ska också tvättas med antibakteriellt shampoo eller medel t.ex. klorhexidinlösning. Om fukteksemet är placerat så att hunden kan slicka och/eller klia på det så ska krage användas. Stäng aldrig inne eksemet för att skydda, det måste luftas.

Om man fångat detta i ett väldigt tidigt skede så kan man ibland behandla hot-spot hemma enligt ovan plan. Är spridningen redan ganska stor och hunden besvärad och smärtpåverkad eller om spridningen fortsätter trots att ni rakat och tvättat så ska man vända sig till veterinär. Hunden kan vara så besvärad att man behöver ge lite lugnande för att komma åt att raka och tvätta ordentligt. Smärtstillande kan också behövas. Misstänker man en bakomliggande allergi som orsak så ska detta utredas.

Som alltid, är man osäker så kan man kontakta sin veterinär för rådgivning

Förutom att hålla sina djur friska och glada så kan kärleken till våra fyrbenta visas på många vis. Min kära Bosse har ju t.ex blivit frontfigur för denna blogg. Peter ’Peter804’ Thompsons kärlek för sin hund Jeff ledde till att utnämna honom till hans inofficiella ambassadör av PokerStars.

En annan känd profil som delar rampljuset med sin hund är the Dog Whisper Cesar Millan. Tusentals fans världen över blev förälskade i hans följeslagare Daddy och det nyare tillskottet Junior. På Cesar’s hemsida kan man läsa tips om det mesta som har med hundar att göra. Här är en artikel från sidan där en amerikansk veterinär besvarar frågor om just hot-spot

Detta är ett sponsrat inlägg

Kommentera