Harry, Hur gör man?, Kloklipp, Profylax

Kloklipp på katt – Tips, Knep & Bilder

Kloklipp på katt

För några dagar sedan gjorde jag ett uppskattat inlägg om kloklippning på hund men idag är det dags för ett inlägg om kloklipp på katt. Dagens modell är vår egna huskatt Harry

kloklipp katt

Harry är en liten vilding och är sällan stilla mer än 2 sekunder i taget

kloklipp katt

Klor

Katters klor har en viktig funktion, speciellt för ute-katter. Klorna möjliggör klättring och underlättar jakten som är naturliga inslag i en ute-katts liv. Därför rekommenderar jag inte att klippa klorna på er ute-katt. Jag rekommenderar däremot att hålla koll på de med jämna mellanrum. En skadad klo kan vara besvärlig och smärtsam.

Äldre katter använder också klorna mindre och mindre och då är det viktigt att se till att hålla de i trim. Klorna växer nämligen kontinuerligt och det är inte helt sällan vi ser katter vars klor har växt ända in i trampdynorna. Detta är oerhört smärtsamt och det är vårt jobb som djurägare att se till att det aldrig blir så illa.

Pulpan

kloklipp katt

Precis som på hundar så har katter en vävnad inuti klon som innehåller blodkärl och nervändar. Denna vävnad heter pulpan och syns som en rosa strimma i genomskinliga klor.

På katter sitter pulpan ganska långt bak i klon och är inte lika lätt att råka klippa i.  Men det gör lite ont om man klipper i den så det kan vara bra att känna till dess existens och ungefärliga placering.

 

Innan du börjar

Det är bra att vänja inne-katter vid kloklippning från tidig ålder. Man kommer behöva göra det ganska kontinuerligt för att hålla de i trim. Det positiva är att det är ganska okomplicerat så länge katten är någorlunda stilla 🙂

kloklipp katt

Innan man börjar så se till att ha en liten och smidig klo-sax som är vass. Om man är orolig för blödning om man klipper i pulpan så kan man investera i en produkt som heter ”Blodstopp”. Det får blodet att koagulera snabbt. Det kan nämligen ta lite tid att få stopp på blödningen annars. Men det är ju bara om man klipper i pulpan, vilket vi ska försöka undvika.

Kloklippningen

Vissa katter ställer upp på detta ganska frivilligt medans andra är lite svårare. Ett tips är att börja mysa med katten när den ligger och sover. Kläm på tassarna och kela mycket. Var snabb och lugn med klo-saxen och kela mycket innan du börjar på nästa tass. Detta kan man göra ofta även utan att klippa klorna. Då vänjer sig katten vid att vi rör, klämmer och trycker på tassarna.

kloklipp katt

Ibland underlättar det att någon håller katten i famnen eller i knäet. Öva även på detta ofta då ni bara klämmer och känner på tassarna. Kom ihåg att hela tiden behålla lugnet, det gäller även personen som håller i katten.

För att få fram klorna så trycker man lite lätt med fingrarna under/bakom trampdynorna

 

kloklipp katt

När katten och ni är lugna så är det dags att börja. Tryck lätt på tassen för att få fram klorna och klipp metodiskt en klo i taget. Om man kan se pulpan så går det ganska snabbt och lätt. Har katten mörka klor så kan man lysa underifrån med en ficklampa för att se var pulpan löper. Man kan dock räkna med att den smala, spetsiga delen av klon inte innehåller pulpan då denna går i den tjocka delen av klon.

Behöver ni eller katten pausa så gör det. Det får inte bli till en stressig situation för någon av er.

För vissa katter fungerar det super att få något gott att mumsa på under tiden. Då glömmer de bort vad ni håller på med och fokuserar på det goda de har framför sig istället

kloklipp katt

 

Hoppas att denna guide var till nytta för er! Har ni några smarta knep när ni klipper era katters klor?

 

kloklipp katt

 

❤

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg  🐶 Jag finns också på Instagram @nursedolittle.se

9 reaktioner på ”Kloklipp på katt – Tips, Knep & Bilder

  1. om man har katter som inte gillar att man håller dom i knät eller kelar med dom samtidigt försöker klämma nätt på tassarna för att klippa klorna hur gör man då?

    1. Hej Ylva! De flesta katter tycker ju tyvärr inte om att bli fasthållna så jag förstår helt ditt problem. Funkar det om du gosar med katterna när de ligger och myser? Isf börjar man med bara ett ”kläm” eller att klippa en klo och så får man successivt öka efterhand

  2. Med Libra som är känslig för beröring på vissa delar av kroppen har det funkat att sitta som man sitter ”ryggsäcken” på en hund 🙂 Masserar honom på bringan emellanåt 👍 kanske funkar för Ylva också? 🙂

      1. Jag har en 7-årig svart katt. Han har grå klor och det är svårt att se pulpan på dom.. Den ena klon på en av sporrarna är grövre. Han är dessutom innekatt. Vågar inte ta så mycket på den klon för jag är rädd att komma åt pulpan och göra illa honom. Men samtidigt är jag även rädd att klon ska växa in i trampdynan.. Ska låta en veterinär kolla det där när det är dags för vaccinering igen nu snart.. Hoppas man får hjälp att klippa den samt får lite råd.

  3. Jag är glad för jag började med att leka kloklipp med min Simba redan dag 2 när jag fick honnom som kattunge nu 14 år. Nu har han sådant förtroende för mig för jag leker fortfarande med klona och han vet att tycker han att det räcker med att jag klipper en klo så tvingar jag honnom inte utat jag tar dem nästa gång. Simba ligger på rygg iknät när jag klipper klorna och myser gärna på rygg så jag har byggt upp ett förtroende för mig.

  4. Vår innekatt har vi klippt klorna på ca varannan månad utan problem. Det har alltid gått bra, aldrig klippt i pulpan eller liknande. Helt plötsligt vill hon inte längre. Varje gång jag ska klippa vill hon dra bort tassen precis som om det gör ont på henne. Hur ska vi komma runt detta? Jag blir ju orolig och undrar om det har börjat göra ont på henne. Hon är helt ointresserad av mat och godis så det går inte att distrahera henne så.

Kommentera