Akutfall, Sommarplågor, Värmeslag

Lämna aldrig hunden i bilen varma dagar!

Man ser varningar överallt just nu: Lämna aldrig hunden i bilen varma dagar! Och ändå sker det…

Nu på sommaren (läs 1a juni 😉 ) så får hunden följa med på mycket. Semester, utflykt till stranden eller till lantstället. Det är ju underbart och många hundar älskar att åka bil. Problemet uppstår när matte eller husse beslutar sig att stanna för ärende på vägen.

”Jag ska bara springa in 5minuter och köpa det sista till middagen” eller ”Jag har ju vevat ner rutorna” är klassiska exempel på ursäkter som inte håller. Det finns inga ursäkter som håller för att lämna din hund i bilen varma dagar. Gäller det dessutom en trubb-nosig eller överviktig hund behöver det inte ens vara särskilt varmt ute innan det blir problem.

 

Vad är faran med att lämna hunden i bilen?

Värmen utomhus kan vara nog så jobbig för hunden men skillnaden i bilen är att temperaturen stiger långt över utomhustemperaturen på kort tid. Det saknas dessutom ventilation. Den där lilla springan man vevat ner, även om det är på alla fyra fönster, räknas inte, det bidrar i stort sett inte till någon ventilation överhuvudtaget.

SKK gjorde en egen undersökning på hur varmt det faktiskt blir i bilen. Undersökningen gjordes vanliga sommardagar i Sverige när utomhus-temperaturen låg på 22-28C. För att sammanfatta så motsvarade en utomhustemperatur på 26grader HELA 50grader i bilen! Läs hela undersökningen här!

 

Hunden och värme

Att sitta i en 50grader varm bil utan ventilation bara 5minuter hade varit jobbigt för vem som helst av oss. Men det är ännu jobbigare för hundar. Vi människor reglerar höga temperaturer genom att svettas. Vi har dessutom ingen päls och i de flesta lägen kan vi välja att gå ur bilen eller öppna en dörr.

Hundar däremot kan bara svettas på den lilla yta som utgör deras trampdynor. De reglerar höga temperaturer genom att hässja/flåsa. När hunden hässjar så andas den snabbt och ytligt med tillbakadragna mungipor och utsträckt tunga. Meningen med hässjandet är att hunden ska dra in stora mängder kall/sval luft som passerar blodkärlen i munnen och kyler på så vis ner blodet och hundens kroppstemperatur.

Hund hässja

Problem uppstår när temperaturen på den omgivande luften är högre än hundens kroppstemperatur. Då kan inte blodet kylas ner, utan funktionen med hässjandet har snarare motsatt effekt. Föreställ er då situationen i en 50grader varm bil. Kroppstemperaturen stiger kraftigt och värmeslag är oundvikligt. Om kroppstemperaturen når 42grader så är läget väldigt kritiskt för hunden och dess liv kan inte säkert räddas.

Är man orolig för att ens hund upplever värmeslag så åk omedelbart till veterinären! Dränk handdukar i svalt vatten och lägg om hunden på väg dit. Använd inte is! Is är så kallt att blodkärlen drar ihop sig vilket försvårar nedkylning ytterligare.

Lösningar

Jag är inte bara här för att fokusera på det negativa utan vad finns det då för smarta lösningar om man ”måste”?

Den uppenbara: Lämna hunden hemma. Det må vara en dryg omväg men sånt är livet!

Något jag själv skulle vilja investera i är en ordentlig hundgrind till bakluckan. Den täcker i stort sett hela ytan så att ingen kan klättra in vid sidan om, sitter ordentligt fast och kan låsas med nyckel. Helt super att ha på utställningar och tävlingar. Parkerar man på en skuggig plats och har bagageluckan helt öppen så brukar det hålla temperaturen nere i bilen.

Hundgrind
Just denna modell hittar ni på bygghemma.se

Min favorit-lösning är dock en som är få förunnad men SÅ bra och vi hoppas att fler tar efter! ICA i Östersund byggde nämligen förra året ett antal hundburar utanför butiken. Burarna ligger i skugga, erbjuder vatten och kan låsas med eget hänglås. Supersmart verkligen! Läs mer om det här

 

Lämna alltså INTE era hundar i bilen under varma dagar! Fler tips på hur man underlättar för hunden i värmen kan ni läsa i ett av mina inlägg

Ut o Njut!

 

Kommentera