Djursjukvården, Hundar, Katt, Ljudrädsla, Nyår, Profylax

Gott Nytt År? Behandla ljudrädsla hos hund och katt inför nyår

God fortsättning allihop! Hoppas ni hade en underbar julafton och inte stötte på några faror på julbordet. Det är för mig (och många andra) ett fullständigt mysterium varför Sveriges fyrverkeri-lagar ser ut som de gör. Varje år skadas, chockas och till och med dör djur till följd av det eviga smällandet. För att inte tala om de enorma summor skattemedel som används upp på landets akutmottagningar. Så mitt allra första råd i detta inlägg är att inte köpa några som helst fyrverkerier för att inte bidra till industrin. Gå istället till ett arrangerat nyårs-firande. Deras fyrverkerier är mycket vackrare än de man själv kan köpa och djurägare vet att hålla sina rädda hundar långt borta från dessa platser

MEN nu när det ser ut som det gör så får vi djurägare göra det bästa av situationen. Fyrverkeri-rädsla är ett STORT problem för många vars djur blir fullständigt paralyserade. Här kommer tips & råd på åtgärder för att hjälpa er ljudrädda vän i nyårs-firandet. Börja förbereda er redan nu!

Icke-medicinska metoder mot ljudrädsla

Håll er långt borta från firandet – Detta är mitt allra effektivaste tips. Åk bort från stan och allt vad nyårs-smällande heter. Hyr en stuga eller åk till vänner som bor ”mitt i ingenstans”. En ny trend är att helt enkelt ta in på hotell med sin hund. Häringe Slott på Häringehalvön är ett hundvänligt hotell som snabbt blir fullbokat men det kan vara en idé till nästa år? Det råder fyrverkeriförbud på halvön och hunden får förutom i rummet även följa med i de flesta matsalar! Clarion Collection Hotels erbjuder hundrum på många hotell som ligger utanför städerna bl.a. vid flygplatser, klicka här för att läsa mer!

Dämpa ljudet och förbättra miljön – Detta kan hjälpa djur som ännu inte har blivit skrämda eller så kan det göras i samband med de receptfria eller receptbelagnda preparaten för bästa möjliga effekt. Använd ljuddämpande filtar runt fönster, även ljuset kan skrämma djuren. Badrummet brukar kännas lite tryggare så ställ gärna en hundbur där med många filtar i och utanpå. Låt självklart dörren till både buren och badrummet vara öppen så att djuret kan gå in och ut som hen vill eller stuang in dig i badrummet tillsammans med djuret. Använd gärna ben och leksaker om djuret kan distraheras med detta. Ytterligare ett sätt att dämpa ljudet är att stoppa fetvadd i öronen. Se bara till att ”bollen” är tillräckligt stor så att den lätt kan plockas ut igen när smällande är över.

Thunhdershirt – Är en väst som lindrar ångest med hjälp av tryck mot kroppen. Den ska användas flera gånger innan nyår eller annat ångestfyllt moment för bästa effekt. Jag vet själv inte någon som provat eller sett bra effekt med dessa men ni läsare har kanske erfarenheter att dela med er av? Metoden är helt riskfri om västen används rätt och helt utan biverkningar.

Träna, träna, träna – Det är svårt att ”lära” en hund som är ljudrädd att det inte är farligt så det allra effektivaste är att börja när hunden är valp eller när den ännu inte blivit skrämd av höga ljud. Föregå med gott exempel och reagera aldrig själv på höga ljud i närheten av hunden. Det finns många videos och ljudspår med ljud av fyrvekerier, använd er gärna av filmen nedan. Det är långt ifrån ”the real deal” men kan vara en idé att spela på låg volym för att sedan successivt höja volymen hemma medan man håller på med andra bestyr. Man kan också åka till flygfält eller promenera/leka i närheten av skjutbanor, allt för att visa att det inte är något att bry sig om. Rekommenderar INTE detta om hunden blir rädd. Träningen bygger på att hela tiden höja hundens tolerans för ljud. Om hunden blir rädd ska man inte ömka och ”oja sig” utan låtsas som ingenting och backa några steg i träningen för att sakta öka intensiteten/volymen igen. Rädslan är så intensiv och verklig att den kan framkalla både psykologiska och fysiska besvär. Man kan ta hjälp av en hundpsykolog om man vill fördjupa sig i denna typ av träning och förståelse av sin ljudrädda hund.

Receptfria preparat mot ljudrädsla

Det finns en del receptfria preparat man kan prova. Dessa hjälper främst hundar och katter med mildare rädsla och behandlingen ska påbörjas i tid, uppåt en vecka innan nyårsafton. Allra bäst effekt får man om dessa ges tillsammans och behandlingen påbörjas 5-7 dagar innan nyårsafton.

Feliway och ADAPTIL – Dog Appeasing Pheromone är feromoner som tiken avger till valparna under digivningsperioden som verkar lugnande. ADAPTIL produkterna innehåller en syntetisk version av detta feromon och kommer i olika utförande bl.a. en spray eller halsband. Feliway är kattens motsvarighet. Den vanligaste Feliway-produkten pluggar man in i vägguttaget varpå lugnande feromoner sprider sig i rummet. Det finns en hel del studier bakom dessa produkter men de hjälper sällan djur som är väldigt rädda för smällare. Vad jag känner till så finns det inga biverkningar av dessa produkter då de inte är medicinska preparat.

Zylkéne – är ett naturligt kosttillskott till hund och katt som även detta vekar lugnande. I USA har man sett bäst effekt hos hundar om man ger 2-3 gånger den angivna dosen. Det görs såklart på egen risk men då det är ett kosttillskott och inget medicinskt preparat så finna inga kända biverkningar förutom möjligtvis en irriterad mage.

Receptbelagda preparat

En del husdjur är så rädda att inget av ovan hjälper och har man då inte möjlighet att åka bort från stan och smällandet kan ens enda alternativ vara att vända sig till veterinären. Det kan vara klokt för att få lite rådgivning och något starkare preparat utskrivit, oftast görs detta till hundar. Man kan ju inte veta helt säkert men det spekuleras om effekten av vissa preparat då de inte är framtagna specifikt för detta syfte. Man misstänker att endast hundens fysik påverkas men inte ångesten. Alltså att hunden ligger stilla och ser lugn ut eftersom den inte kan röra sig som vanligt men att ångesten och rädslan är precis lika stark som vanligt om inte större pga den förhindrade fysiken.

Sileo – Är ett nyare receptbelagt preparat som är framtaget just för detta ändamål d.v.s. att minska akut rädsla och ångest i samband med ljud. Sileo administreras i form av en gel som appliceras på slemhinnan i munnen och dosen är viktbaserad. Läkemedlet är godkänt av EMA (Europeiska Läkemedelsmyndigheten). Klicka här för att läsa mer om Sileo. Har man provat allt annat utan framgång så tycker jag att detta är ett jättebra alternativ.

ljudrädsla nyår hund katt

Hoppas att dessa tips har varit till hjälp för er med ljudrädda djur. Glöm inte att rasta er hund i koppel dagarna runt nyår och linda öglan runt handen. En plötslig smäll i närheten kan få hunden att fly i panik och i värsta fall bli påkörd eller springa vilse

Ha nu ett riktigt Gott Nytt År!

❤️ 

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg   Jag finns också på Instagram @nursedolittle.se

1 reaktion på ”Gott Nytt År? Behandla ljudrädsla hos hund och katt inför nyår

  1. Tack för dina tips och Gott Nytt År!
    Hoppas skiten förbjuds helt.
    Dyrt och omständigt för många djurägare att flytta på djuren och att hitta annat boende.

Kommentera