Sommarplågor, Vildliv

Måsungar everywhere – Kan man flytta dem?

Bor ni i stadsmiljö är risken stor att ni stött på irrande måsungar eller trutungar och ilskna fågelföräldrar

Måsungar

Fiskmåsen och truten hör egentligen hemma i närheten av vatten men det blir allt mer vanligt att de bosätter sig i städer. De bygger ofta bo på hustaken i innerstäderna vilket stör deras ljudkänsliga grannar.

Måsungar

Måsungar och trutungar är så kallade borymmare. Bara några dagar efter kläckning så är de redan uppe på benen och springer runt. Det är helt normalt och ställer i naturen inte till några större problem. I städerna däremot uppstår problem. Eftersom deras bo är uppe på taket ramlar de ganska snabbt ner när de är uppe och springer. I många fall leder fallet till döden på grund av den höga höjden. I andra fall fortsätter de växa till sig nere på marken medan föräldrarna förser de med mat. I dessa fall flyger föräldrarna ofta nära och försvarar sina småttingar, ibland med både näbbar och klor. Fullt förståeligt beteende tycker jag men det kan såklart ställa till problem om ungarna springer runt på en förskola eller liknande.

Måsungar

Ungarna misstas också ofta för att vara övergivna. Det är väldigt sällan så. Det troligaste är att föräldrarna är iväg på jakt efter mat till sina små. Därför ska man aldrig plocka upp ungarna och ta med sig hem i hopp om att föda upp de i badkaret. De gånger detta hänt så dör ungarna ganska snabbt av stress och fel utfodring.

Fridlysta

Man får absolut inte få för sig att skada eller döda dessa fåglar. De är fridlysta enligt lagen. Enda undantaget är om man har jakträtten och får tillåtelse från länsstyrelsen. Bon och äggen är också fridlysta och får i naturen inte flyttas eller förstöras. Däremot får man lov att ta bort boet om det orsakar skada på t.ex. en förskola.

Stockholms vildfågel rehab menar att det är snällare att plocka bort äggen från ett bo som är byggt på ett väldigt olämpligt ställe än att låta ungarna födas och sedan avlivas av kommunjägare. Äggen dör snabbt om de inte får värme.

Flytten

I en intervju med SVT berättar fågelrehabiliterare Victor Persson och rådgivare Cecilia Törnqvist Igelström på Stockholms Vildfågel rehab hur man gör om man ska flytta boet och ungarna till en bättre lämpad plats. För det kan man. Den gamla myten om att mamman överger sina ungar om de blivit berörda av människor stämmer inte. Därför ska man aldrig anta att mamman inte vill ha tillbaka sina ungar om ens barn råkat plocka upp de eller kommer hem med fågelungar i en skolåda. Sätt tillbaka ungarna där de hittades! Kom inte in med de till veterinärkliniken för det finns inte så mycket vi kan göra förutom att be er sätta tillbaka de där de hittades.

Här kommer i alla fall stegen som bör tas om man ska flytta ett bo eller ungar:

Reka fram en lämplig plats i närheten av det bo som du vill flytta.

Lägg ner måsungarna i en öppen låda med låga kanter.

Se till att föräldrarna ser ungarna i lådan under förflyttningen.

Gå med bestämda steg till den nya boplatsen och flytta över ungarna dit.

Om föräldrarna verkar ha tappat kontakten med ungarna under flytten finns det ett säkert trick att ta till: Vänd ungen försiktigt på rygg. Den får då panik och utstöter ett speciellt skrik som måsföräldrar inte missar.

Använd ett paraply som skydd. Fiskmåsar kan göra kraftfulla utfall mot människor som hotar deras ungar, men oftast är störtdykningen en skenmanöver och skrämseltaktik. Trutar kan däremot ge skador som kräver läkarvård.

– Inga föräldrar gillar när man hotar deras barn. Måsar älskar också sina barn, säger Victor Persson.

Läs intervjun här.

 

2 reaktioner på ”Måsungar everywhere – Kan man flytta dem?

  1. Hej, jag har pratat med enhetschefen på länstyrelsen i Göteborg Johan Larsson och enligt honom får fastighetsbolaget plocka bon och döda ägg och ungar om de (fåglarna) medför olägenhet. Jag tycker det vore humanare att plocka bort bot innan det blivit ungar istället för att jaga och plåga ungarna!

    1. Hej Gunilla! Min förståelse är att man får plocka bort ägg och bon som fastighetsägare men för att få avliva ungar måste man ha jakträtt och tillåtelse från länsstyrelsen. Håller helt med, precis som jag skriver så är det snällare att plocka bort äggen, de dör snabbt ytan värmen från mamman, än att jaga efter och avliva ungar

Kommentera