Förgiftningar, Hundar, Katt, Sommarplågor

Midsommarfirandets faror för hund och katt

Midsommar är många svenskars favorithögtid!

 

Sommar, blommor, nubbe, jordgubbar och sill slår väl aldrig fel. Många djur tycker nog också att det är kul, om än lite konstigt. Husse och matte har byggt den PERFEKTA kiss-stolpen som man absolut INTE får kissa på, människor som hoppar på marken runt kiss-stolpen och både småbarn och farbröder som ska ”klappa snääällt” på lilla vovven och kisen.

midsommar

Förutom onyktra gubbar och dansanta barn så ska man också vara lite försiktig med vad djuren får i sig på midsommar för att undvika en tripp till närmsta veterinär. Olyckan är lätt framme när alla firar och tankarna är på annat håll.

 

Förgiftningar

Saltförgiftning: Se upp med salta sill-inläggningar och salta nötter. Hundar och katter är mycket känsligare än vi och kommer snabbt upp i en förgiftningsdos av salt. Man ska heller aldrig få för sig att framkalla kräkning genom att lägga salt på hundens eller kattens tunga. Det funkar sällan och helt plötsligt har man orsakat djuret ett nytt allvarligt problem

Lökförgiftning: Det finns mer än en anledning att hålla löksillen borta från djuren. Intag av förhållandevis små doser lök kan leda till blodbrist hos både hund och katt.

midsommar

Alkohol: Denna bör tala för sig själv. Det är självklart inte lämpligt att ge hunden eller katten alkohol. Hundar lockas ofta av doften av öl så se till att torka upp öl-pölar om ni spiller.

Vindruvor och russin: är kanske inte det vanligaste tilltugget på midsommar men var och en till sitt. Har ni plockat fram det så se till att hålla det undan från djuren. Hur känsligt djuret är vet man första när det är för sent men intag kan i värsta fall leda till njursvikt.

Generellt mår djuren bra av att äta det de vanligtvis äter, även under högtider. Onyttigheterna lämpar sig bäst (?) för oss människor 😉

MIDSOMMAR

 

Glad midsommar på er allihop 🇸🇪❤️🐈🐶

Kommentera