Bosse, Mitt liv med djur, Nose Work, Träna med djur

Nose Work – En träningsform för såväl den skadade som den friska hunden

Jag är en STOR förespråkare för Nose Work som hundsport och aktivering. Det är en sport som passar alla hundar vilket är unikt. Skadade hundar, unga som gamla, ”problem-hundar”, stress-känsliga hundar, kärnfriska hundar, ja alla kan vara med så länge luktsinnet finns i behåll. Det är en fantastisk aktiverings-form som stärker band mellan hund och förare även om man har noll tävlings-ambitioner.

Nose Work & jag

Nose work

Jag hörde för första gången talas om Nose Work för ett år sedan. Min hund Buddy som jag skrivit om tidigare hade opererats i armbågsleden och hade rörelse-restriktioner. Han var då 7 månader gammal och behövde någon form av aktivering för att tycka att livet var roligt. Djur-sjukgymnasten på jobb introducerade oss för sporten och vi var fast. Det kändes fantastiskt att kunna aktivera en skadad unghund mentalt så pass att han blev trött och nöjd.

När Bosse sedan kom in i livet så började vi på kurs tidigt och har tränat kontinuerligt sedan dess. Han gjorde doftprov för klass 1 samt klass 2 när han blev 10 månader och nu när han snart är 12 månader får vi lov att börja tävla. Största utmaningen verkar dock vara att hitta och bli antagen till tävlingar här nere i söder, det arrangeras nämligen väldigt få och antalet anmälda är högt.

Nose work doftprov

Fakta om Nose Work

Som namnet avslöjar så grundades inte sporten i Sverige utan i USA. Ron Gaunt var en man som arbetat med tjänstehundar och insåg vilket driv och instinkt hundar hade för jakt och letande. Han ansåg att hundar som inte fick utlopp för dessa instinkter upplevde frustration och kunde ses som problem för djurägare. En hund som däremot uppmuntrades att använda sitt luktsinne till letande tillsammans med förare var en mentalt stimulerad och nöjd hund som fick ett starkare band till sin förare.

Ron Gaunt tillsammans med Amy Herot och Jill-Marie O’brien grundade Nose Work med tanken att aktivera hundar på hundstallar till en bättre tillvaro. De ville erbjuda den mentala stimulans som behövdes för att få balanserade, nöjda hundar som var lättare att placera i nya hem.

Sedan den 1/1-2017 har Nose Work varit en officiell tävlingsgren i Sverige. Alla hundar som får tävla enligt SKKs regler får lov att vara med. Med det sagt så passar inte tävlingsmiljön alla hundar och det finns inget tvång på något vis att man ska tävla för att tycka Nose Work är kul. Det är utmärkt som en träningsform och aktivering i sig. Säkerhet och hundens fysiska samt psykiska hälsa är det viktigaste när man talar om Nose Work i Sverige.

Så vad är då Nose Work?

Nose Work finns i tre klasser och i vardera klass ingår en ny doft

NW Klass 1 – Eukalyptus

NW Klass 2 – Lagerblad

NW Klass 3 – Lavendel

Man ska helt enkelt lära hunden att leta efter och markera på doftkälla som innehåller hydrolat (vattenbaserat doftämne) av ovan doft(er). Innan man får börja tävla så ska man ha gjort ett doftprov för aktuell klass. När man börjar med Nose Work så startar man alltså med eukaplyptus och därefter är principen densamma med de andra dofterna. Svårigheterna ökar i de olika tävlingsklasserna vad gäller doftkällans placering, hur många doftkällor och sökområdets yta. När man uppnått en viss poäng i vardera klass 3 gånger så får man flytta upp till nästa klass, men det är ju bara intressant om man har tävlingsambitioner.

Svenska Nose Work Klubben SNWK

SNWK

Svenska Nose Work Klubben är en avtalsansluten hundklubb under Svenska Kennelklubbens organisation.

På deras hemsida finns allt som vetas kan om Nose Work i Sverige. Tävlingsregler, information om sporten, kalender för tävling och doftprov m.m. finns här. Planerar man att vara ganska aktiv inom sporten så rekommenderar jag att bli medlem. Då får man bl.a. förtur till tävlingar.

Kika gärna in på deras hemsida Svenska Nose Work Klubben

Börja träna Nose Work

Det finns hur mycket tips som helst på hur man börjar, hur man lär in doften och hur man lär hunden leta. Hundarna fattar ofta poängen ganska snabbt och vet precis vad de ska göra. Utmaningen är när vi som förare ska läsa av hunden och förstå när hunden försöker säga ”där är den!”.

Jag kommer inte gå in på så mycket tips här utan förespråkar att man går en kurs för nybörjare första gången. Själv älskar jag kurser och tycker det är jätteroligt men gör man inte det så rekommenderar jag ändå just nybörjarkursen för att få tips, feedback och hjälp med inlärningen. Känner man därefter att man har koll så är det lättare att fortsätta på egen hand även om det kan vara bra att gå fortsättningskursen också. Det är så mycket som kan gå lite tokigt om man inte vet vad man sysslar med och utan att mena det kan man göra hunden osäker vilket resulterar i att ni båda tröttnar snabbt.

Nose work

Bor man i Skåne så rekommenderar jag Hundharmoni som kursgivare. Jag har gått hos Eva sedan starten med Bosse och är nu på steg 4 av hennes kurser. Hon är väldigt duktig och engagerad i Nose Work och framförallt månar hon om att det ska vara kul för hunden och man gör det på deras förutsättningar. Hon arrangerar kurser, öppna träningar och inofficiella tävlingar. Här kan man gå på kurs även om man har en hund som lätt blir stressad eller inte tycker om andra hundar. Varje ekipage får nämligen ett eget bås under lektionen som är fritt från insyn av andra hundar. Här kan man som förare följa med i träningen och se på när ett ekipage tränar åt gången medans hunden lugnt får slappna av på sin filt och tugga ben om så önskas. Besök hennes hemsida eller facebook sida.

Doftprov

Som jag nämnde tidigare måste man klara ett doftprov för aktuell klass innan man får lov att tävla. Alla börjar alltså med eukalyptus och man får lov att göra doftprov när hunden uppnått 10månaders ålder.

Ett doftprov går till så att det ligger 12 behållare (i storlek som en pizzakartong för calzone) uppradade i en lång rad eller 2 rader med 6 kartonger i vardera. I en av behållarna finns en doftkälla och du som förare vet givetvis inte var. Ekipaget har 3 minuter på sig att hitta behållaren med doften i. När hunden markerar vid en behållare så sträcker föraren på handen och säger ”markerat”. Därefter meddelar doftprovsdomaren om det är rätt eller fel. Är det rätt så har man klarat det. Är det fel så visar domaren rätt behållare så att man ändå har en chans att belöna hunden. I NW klass 2 och klass 3 förekommer även två eller fler ”störningsdofter” i minst 6 av kartongerna.

Prova!

Jag rekommenderar verkligen alla hundägare att prova på Nose Work. Det är superkul både för hund och förare! Som sagt så har vi ingen personlig erfarenhet av tävling än. Kommer gå djupare in på det vid senare tillfälle . Imorgon ska vi däremot på öppen träning. Jag återkommer med bilder och förhoppningsvis video efteråt så att ni får se hur det går till.

Trevlig helg 🙂

4 reaktioner på ”Nose Work – En träningsform för såväl den skadade som den friska hunden

Kommentera