Om mig

Välkomna

till min blogg om djursjukvård, djurhälsa, jobb och utbildning i branschen och allmänt om våra älskade djur! Jag som driver bloggen heter Ellen Herrlin och jobbar som Legitimerad Djursjuksköterska med inriktning akutsjukvård, anestesi och exotics-medicin.

American Bully Bosse
Min älskade hund Bosse

Hur hamnade jag här?

Jag som så många andra kom inte in på djursjukvårdar-utbildningen på SLU men såg istället min chans till en ny livserfarenhet. Jag tog mitt pick och pack och flyttade till Auckland, Nya Zealand för att nå min dröm om att jobba med djur. Där slutförde jag ett ”Diploma in Veterinary Nursing” år 2015 och har sedan dess jobbat på djursjukhus med främst akutsjukvård och anestesi.

Vad en legitimerad djursjukskötare är och hur man gör för att bli en kan du läsa om här: http://nursedolittle.se/djursjukskotare/

År 2017 certifierades jag med ”Certificate in Veterinary Nursing of Exotic Species” som jag pluggat på distans från kursgivaren i Skottland. Jag träffar mest hundar och katter i den dagliga verksamheten men har fördjupat mig i exotics-medicin och har samlat en del praktisk erfarenhet från utländska djurparker och reservat såväl som från Kolmårdens djurpark. Jag har själv saknat en blogg om djursjukvård med lättförståeliga texter och information, om hur det faktiskt är att jobba med djur och bra tips på ”enkla” saker som kloklippning etc. Därför har jag nu tagit saken i egna händer och hoppas kunna utvecklas tillsammans med denna blogg.

Djursjuksköterska

Djursjukvård

I Sverige utvecklas djursjukvården snabbt och varje år kommer nya rön om behandlingar och diagnostik. En av anledningarna till att Sverige är så civiliserat vad gäller djursjukvård är att många djurägare väljer att försäkra sina djur och därmed finns ofta en budget för utvecklad diagnostik och kirurgi när det behövs. Det är dels väldigt bra för djuren och vården och samtidigt väldigt roligt för oss som jobbar med det! Att kunna ge ställa en korrekt diagnos är ofta väldigt viktigt för en fortsatt medicinsk plan, även om det såklart inte alltid är möjligt.

Djurägare erbjuds också många val när det kommer till djursjukvård i Sverige. Många väljer att gå till en lite mindre klinik nära hemmet för rutinbehandlingar såsom vaccination, kastration och okomplicerade tillstånd såsom öroninflammation och urinproblem. När djuren blir akut sjuka, behöver specialistvård eller avancerat diagnostik såsom CT-röntgen så vänder man sig däremot (eller blir remitterad) till ett större djursjukhus. Valet är upp till ägaren och självklart kan man även vaccinera och kastrera hos ett djursjukhus.

Bloggen

Här kommer diskuteras sjukdomar, förgiftningar, fästingar, foder, försäkringar, träning, beteende, utbildning, mitt liv med djur och vilka de är och ja, you name it! Mest fokus kommer ligga på hund, katt och kanin med ett och annat inlägg om lite exotiskare djurslag.  Självklart rekommenderas ni som djurägare att vända er till er veterinär för medicinska frågor och akuta fall, se endast detta som ett forum för information.

Kommentarer, frågor och synpunkter uppskattas och jag kommer se till att svara utefter förmåga.

Kul att ni hittade hit!

Ellenherrlin@gmail.com