Hur gör man?, Öronrengöring, Öronsjukdom, Sjukdomar - Smittor - Skador

Öronrengöring och Otit på hund – Tips & video på rengöring av hundens öron

Öronrengöring

Det är inte bara hundens sinne som behöver kärlek och omtanke, även dess öron behöver tittas över
ibland. De allra flesta hundar får någon gång lite smutsiga öron som behöver rengöras. Det gäller
speciellt hundar med hängande öron, hundar som badar mycket eller raser med mycket päls i öronen
där jästsvamp frodas och kan tillta snabbt. En god ide är att dagligen göra en snabb inspektion genom
att titta och lukta i hundens öron. Vet man hur de brukar se ut och lukta så upptäcker man lättare om något är avvikande och kan snabbt påbörja behandling.

Öronrengöring hund

 

öronrengöring hund

 

Uppsöka veterinär?

Smuts och små mängder vax är ofta helt normalt och försvinner efter rengöring. Om inte problemet blir bättre efter några dagar eller om hunden uppvisar tecken på öronskabb eller öroninflammation så bör man kontakta veterinär. Veterinären kommer att inspektera ytterörat samt undersöka hörselgången med ett otoskop. Otoskop är ett instrument utformat för att titta längre ner i hörselgången och på trumhinnan. Veterinären kommer också samla upp sekret för att undersöka i laboratoriet. Man letar då efter parasiter, bakterier eller svamp för att kunna utforma bästa möjliga behandlingsplan. Behandlingen består oftast av rekommenderat vaxlösande medel och receptbelagda örondroppar för just det problem som föreligger. I vissa fall kan kortisondroppar eller antibiotika behövas. Är hunden väldigt smärtpåverkad så skrivs ofta smärtstillande antiinflammatorisk medicin ut.

 

Hur rengör man hundens öron

Olika fabrikat och varianter på öronrengöring finns det gott om. Är man bara ute efter att rensa bort smuts i övrigt friska öron väljer man ett medel för detta ändamål som löser upp vax, döda hudceller och smuts. Uppvisar hunden större problem så väljer man öronrens efter veterinärs rekommendation.

öronrengöring hund

Många hundar tycker att det är lite obehagligt att bli pillade i öronen så man kan behöva lite håll-hjälp. Placera er gärna i badrummet eller utomhus och med oömma kläder då det kommer stänka öronrens när hunden skakar på huvudet. Ta fram allt ni kommer behöva innan ni startar. Det brukar räcka med öronrengöring, eventuella örondroppar, bomull, bomullspinnar och hundgodis.

Spruta försiktigt ner ordentligt med öronrens i örat. Forcera inte ner pipetten i örat och riskera skador utan det viktiga är att vätskan rinner ner. Fäll snabbt ner öronlappen så att inte hunden hinner skaka ut all öronrens innan du masserat ner det i hörselgången. Hörselgången hos hundar är mycket längre än hos oss människor och går från vertikal till horisontell riktning en bit ner i örat. Därför är det väldigt viktigt att massera ner öronrengöringen ordentligt utanpå örat och längs med sidan, annars når inte rengöringen förbi den skarpa vinkeln i hörselgången och gör såvida ingen nytta.

 

Hela artikeln med instruktioner, tips & video samt information om öroninflammation (otit) hittar ni här hos min samarbetspartner hundtillhund.se

 

 

öronrengöring hund

14-månaders Bosse ❤ Trots att han inte tycker om att få vätska i öronen ställde han snällt upp i detta inlägg. Betalning utgick i form av köttbullar

 

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg  🐶 Jag finns också på Instagram @nursedolittle.se

2 reaktioner på ”Öronrengöring och Otit på hund – Tips & video på rengöring av hundens öron

Kommentera