Hundar, Katt, Kattungar, Öronsjukdom, Sjukdomar - Smittor - Skador

Öronskabb hos katt & hund

Om din katt har klåda i öronen eller öroninflammation så är en trolig orsak öronskabb. Även hundar drabbas av smitta och djuret besväras med intensiv klåda tills dess att behandling fås.

 

Vad är öronskabb?

Öronskabb är små parasiter som tillhör släktet spindeldjur. De lever i hörselgången och i huden utanför. Parasiten lever, äter och förökar sig på sitt värddjur. Parasiten överförs snabbt till andra djur i dess närhet via direktkontakt såsom andra katter, hundar och illrar. Människor kan inte bli smittade av kattens öronskabb. Äldre djur är lite mer motståndskraftiga och kan därmed vara symtomfria bärare, aktiv smitta är vanligare hos unga individer. Det är väldigt vanligt att en symtomfri kattmamma smittar sina ungar .

Symtom på öronskabb

Det är går inte att se skabbdjuret med blotta ögat. Däremot brukar man se ett brunsvart sekret i öronen. Sekretet består av döda och levande skabbdjur samt deras avföring.

öronskabb

Parasiten orsakar envis klåda och det är vanligt att man upptäcker problemet just för att djuret kliar sig väldigt mycket i öronen och skakar på huvudet. Kanske har djuret orsakat stora sår och rivmärken runt öronen på sig själv.

En del individer är som sagt symtomfria. Misstänker man att de är bärare så bör de behandlas för att inte sprida smittan vidare.

Behandlas det inte i tid så kan djuret utveckla öroninflammation pga bakterie- och/eller svampinfektioner.

Undersökning

Misstänker man öronskabb så bör man ta sitt djur till veterinär. Denne konstaterar skabb genom att titta i öronen med ett otoskop. Ett otoskop är ett medicinskt verktyg som tillåter undersökning djupt i örat med hjälp av förstoringsglas och ljus. Ofta kan man med hjälp av otoskopet se skabbdjuren röra på sig inne i örat. Man kan också fånga upp sekret med en bomullspinne och titta på det i ett mikroskop. Man vill vara säkerpå att det är skabb och inte en infektion i örat det rör sig om innan man sätter in behandling.

 

öronskabb
Bilden föreställer ett skabbdjur, dock inte specifikt öronskabb

Behandling av öronskabb

Behandling kan variera men det vanligaste är en receptbelagd s.k. spot-on behandling, vanligen Stronghold eller Advocate. Det är en lösning avsedd för att ta kål på öronskabb som man ger med en pipett på huden mellan skulderbladen. Man måste behandla alla djur i hushållet för att stoppa smittorisken.

Man kommer också behöva rengöra djurets/djurens öron med ett avsett medel. Har veterinären kostaterat en brusten trumhinna så får man välja medel utefter det. I annat fall är Cerum Aural ett bra medel men rådfråga veterinär vid besöket. Detta är för att få bort allt sekret av döda och levande djur. Det förenklar också upptäckten av ev återkomst av skabb. Det är nämligen vanligt att djur drabbas åter och upprepade behandlingar kan vara nödvändigt.

En del veterinärer bokar återbesök för att konstatera om behandlingen fungerat eller ej och en del lämnar det till ägaren att återkomma problemet återkommer.

öronskabb

I vissa fall kan inflammationsdämpande medel vara nödvändigt. Detta är främst om djurets hörselgång är väldigt inflammerad och svullen.

Det finns inga receptfria medel registrerade som dödar öronskabb. Även alla former av huskurer ska undvikas, dem kan göra problemet värre. Misstänker man öronskabb så krävs en resa till veterinären och behandling utefter dennes rekommendation.

Tips, bilder & video på öronrengöring hittar ni här

 

❤

 

 

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg  🐶 Jag finns också på Instagram @nursedolittle.se

 

Kommentera