Förgiftningar, Sjukdomar - Smittor - Skador, Sommarplågor

Se upp för picknick-rester! Vad gör man när skadan är skedd?

I kategorin sommarplågor har jag skrivit om en del av sommarens faror för våra husdjur. Sommaren är nämligen inte bara en underbar tid för oss att vara ute och njuta tillsammans djuren, den bjuder även på en del utmaningar och faror utöver värmen.

Att ta med sig en härlig picknick till stranden eller duka upp grillbuffé hemma i trädgården hör sommaren till. Man ska bara vara noga med att ta med sig alla rester, slänga skräp i soptunnan och ha hunden under uppsikt. Det gäller inte bara att tänka på sin egen hund utan även de hundar och vildliv som kommer besöka platsen efter att man lämnat.

Picknick-rester att se upp med

Grillspett! Jag har själv sett ett engångsgrillspett i trä som perforerat tarmen inifrån på en stackars hund så det kan gå riktigt illa med dessa. Det gäller såklart även grillspett i metall även om dessa är lite svårare att svälja och vassa små tandpetare.

picknick-rester

Ben från tillagad kyckling, fisk och köttbitar blir sylvassa benbitar när hunden tuggar dem . Dessa kan orsaka stora skador i magsäck, tarmar, matstrupe och munhåla.

Majskolvar är en annan populär delikatess som kan orsaka stora problem. Sväljer hunden den hela eller i stora bitar finns det risk att kolven fastnar och orsakar stopp i mage eller tarmar. Kan biten eller bitarna inte passera av sig själva så krävs operation.

picknick-rester

Engångsgrillar är i sig inte så smaskiga men med kött- och marinadrester så kan locka till sig hundar och andra djur. Många engångsgrillar har vassa kanter och är den fortfarande varm så kan djuret bränna sig ordentligt.

Förgiftning i form av choklad, vindruvor, russin, avokado, alkohol eller annat gott man fått med sig på picknicken är inte heller ovanligt. Har man en glupsk hund i närheten kan det vara en klok idé att förvara all mat i en stängd picknick korg när man inte har den under uppsikt.

Vad gör man om olyckan varit framme?

Börja alltid med att ringa till en öppen veterinärklinik i närheten för rådgivning.

picknick-rester

Om hunden har fått i sig något olämpligt som inte har vassa kanter går det ofta bra att administrera ett läkemedel med emetisk effekt, dvs ett läkemedel som får djuret att kräkas. Detta ska administreras av en veterinär eller djursjuksköterska och allra helst inom 2 timmar. Huskurer såsom salt på tungan ska aldrig användas. Det fungerar sällan och mängden salt orsakar snabbt saltförgiftning och då har man orsakat sin hund ett helt nytt, allvarligt problem.

Har hunden svalt något vasst så brukar man inte vilja framkalla kräkning. Man kan då orsaka skador på matstrupen när föremålet är påväg upp. Matstrupen är svår att operera och det kan vara väldigt komplext att läka skador i detta område. Djuret kan rekommenderas att skrivas in på en vårdavdelning för observation. Det är vanligt att man rekommenderar att hunden får äta vit sparris på burk. Sparrisens trådar lindar sig runt magens innehåll och kan förhindra att vassa kanter orsakar skada på mage och tarm.

Släng alltid era picknick-rester

Ni gör både er själva och omgivningen en tjänst!

picknick-rester

1 reaktion på ”Se upp för picknick-rester! Vad gör man när skadan är skedd?

Kommentera