Akutfall, Bosse, Första hjälpen, Hur gör man?, Sjukdomar - Smittor - Skador

Puls på hund och katt – Vad ska den vara & hur känner jag den?

Puls

Det kan som djurägare vara bra att veta vad en normal puls är för sitt djur i vila för att kunna upptäcka problem i tid. Det kan också vara bra att känna till var hjärtat sitter och var man känner pulsen om man skulle hamna i en akut situation. En förhöjd puls kan tyda på massvis med saker, t.ex. stress, smärta, blodförlust, chock eller hjärtproblem. En låg puls kan vara normalt i vila för en väldigt vältränad hund men en väldigt låg puls eller ingen puls alls tyder på en akutsituation.

Läs här om hur man tittar på djurets slemhinnor för att bedöma cirkulationen

Puls hund

Arteria femoralis – Lårartären

Man känner lättast hundens eller kattens puls ovanpå den stora lårartären. Den löper där lår och ljumske möts, alltså väldigt högt upp på insidan av låret.

Puls hund
Här visar jag var lårartären löper

 

Man känner lättast pulsen genom att hålla om låret med hela handen och känna efter pulsvågorna med pek- och långfingret ovanför området jag visar ovan.

puls hund

Hjärtat

Hjärtat är en muskel som finns i bröstkorgen på våra hundar och katter, precis som hos oss. Om du har ditt djur på sidan och böjer benet så att armbågen hamnar ovanför bröstkorgen så ger det en väldigt god hänvisning på var hjärtat sitter.

puls hund

 

Vid hjärtauskultation lyssnar man på hjärtats rytm, frekvens och ljud. Har man inget stetoskop kan man känna med handen över området för rytm och frekvens. På en mindre hund eller katt håller man lättast om hela bröstkorgen.

 

puls hund

Vad är normalt?

Pulsen eller hjärtfrekvensen mäts när djuret är i vila för att få en vilopuls. Antingen när de sover eller när de legat stilla ett tag och inte är stressade eller flåsiga.

En normal vilopuls beror på individens storlek och kondition. En stor hund har normalt lägre vilopuls än en liten chihuahua eller katt. En vältränad hund har en lägre vilopuls än en otränad hund. Som riktlinje kan man säga att vilopuls på hundar ligger mellan 60-120slag/min och mellan 120-140slag/min för katt.

Pulsen och hjärtfrekvensen ökar helt normalt med stress och aktivitet. En stressad liten hund kan ha en puls på 200slag/min utan att den är sjuk. Så stirra er inte blinda på ovan siffror utan se de som en hänvisning

Puls vs Hjärtfrekvens

glen-carrie-390862-unsplash

Ni har kanske hört termerna och tänkt att det är samma sak. Hjärtats slag skapar pulsvågor i artärerna. Dessa pulsvågor kan man känna på olika ställen på kroppen som ”puls”. Pulsfrekvensen är då antalet pulsvågor man känner på utvalt ställe över 60sekunder.

Hjärtfrekvensen är antalet hjärtslag över 60sekunder. Detta mäter man enklast genom att lyssna med ett stetoskop över hjärtat.

Bör inte pulsfrekvensen och hjärtfrekvensen vara samma? Jo, hos friska individer. I fallet av hjärtsjukdom och arrytmi (oregelbunden hjärtrytm) kan pulsfrekvensen och hjärtfrekvensen skiljas åt. Det kan bl.a. uppstå om två kammarkontraktioner kommer för tätt. Då har inte hjärtat fyllts på med tillräckligt blod för att slagen ska kännas som en pulsvåg i en distal artär.

 

Så passa på att ta pulsen på era djur när de är friska, då upptäcker man lättare när något är tokigt

krista-mangulsone-53122

❤

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg  🐶 Jag finns också på Instagram @nursedolittle.se

2 reaktioner på ”Puls på hund och katt – Vad ska den vara & hur känner jag den?

Kommentera