Djurtillbehör, Hundar, Profylax

ALLT om hundtäcken

Nu börjar kylan verkligen tränga sig på och sommarens värmebölja känns som ett minne blott. Förkylningssäsongen är i full gång och vinterkläder plockas ner från vinden. Men det är ju inte bara husse och matte som skall klädas, de flesta hundar mår bra av att få ett täcke eller värmande kläder för att skydda mot vind och väder.

Vad är ett hundtäcke?

Ja det kanske är självklart men ett hundtäcke är ett täcke eller jacka till hunden. Det finns en mängd olika varianter med olika funktioner. Dock är ett hundtäckes främsta syfte är att skydda hunden mot kyla och/eller regn.

Täcket skyddar främst hundens torso dvs överkroppen. Störst andel av kroppens blod cirkulerar i överkroppen vilket betyder att om denna del av kroppen hålls varm så plockar blodet upp värme här som sprids till övriga kroppsdelar. För de flesta hundar så tillför ett täcke tillräckligt med värme under långa vinterpromenader så länge hunden håller sig i rörelse. För en del så kan även halskrage och/eller tasskydd behövas under riktigt kalla dagar.

Ett hundtäcke ska alltid vara torrt, annars kyler det ner hunden istället för att värma. Självklart kan regntäcken bli blöta utanpå men sidan som ligger emot hunden ska fortfarande vara torr, annars läcker täcket. Man bör också se till att täcket är rent och fritt från sand och grus som annars kan skava mot hundens hud.

hundtäcke

Vilken typ av hundtäcke passar min hund?

För att hitta det perfekta täcket till sin hund så bör man ta ställning till följande

Hur aktiv är min hund?

En aktiv hund behöver generellt sett ett tunnare täcke än en hund som är inaktiv och ligger mycket stilla, t.ex. en äldre hund. Det är också att föredra ett täcke utan ärmar till en aktiv hund då dessa kan orsaka skav vid mycket rörelse.

Hur frusen är min hund?

Att en hund med tunn päls eller ingen päls alls är känsligare för kyla än en hund med tjock päls säger sig själv. Rasens ursprung spelar också in, t.ex. har en hundras från Sibirien ett välutvecklat kylskydd som en hundras från Afrika saknar. En liten hund har större hudyta sett till sin volym än stora hundar vilket bidrar till större värmeförlust och hundar med lite underhudsfett har därmed mindre ”isolering”. Det är också individuellt hur pass frusen en hund är så man bör alltid vara uppmärksam på tecken av hypotermi (nedkylning). Att hunden skakar, växelvis lyfter tassarna, känns slö, plötsligt haltar eller går stelt är exempel på tidiga tecken av hypotermi.

hundtäcke

Ska hundtäcket skydda mot kyla, regn eller både och?

Om täcket är avsett för användning inomhus alternativt utomhus i torrt väder med syfte att skydda mot kyla så ska man välja ett täcke som är gjort av ett mjukt och varmt material såsom fleece, garn eller flanell.

Ett utomhustäcke ska vara värmande och skydda mot fukt. Materialet bör vara tåligt och vattenavvisande samtidigt som det andas. Om hunden har lätt för att få vattensvans så bör utomhustäcket gå ner över ryggslutet.

En del täcken består av ett fleecetäcke som med blixtlås eller kardborre fäster ihop med ett regntäcke. Detta kan vara ett bra alternativ för en hund som gärna bär ett värmande täcke inomhus och som skydd mot regn under vår/höst. Dock kan en så pass frusen hund behöva ett tjockare utomhustäcke under årets kallaste månader.

 

Hitta ett hundtäcke som passar

Köper man ett hundtäcke i djurbutik så kan man ofta få prova på hunden för att se om det passar. Handlar man däremot online (där både utbudet och priserna ofta är bättre) måste man känna till hundens mått för att hitta ett täcke som passar. Det är främst tre mått som man enkelt mäter på hunden med hjälp av ett måttband.

Bröst – Detta mått är omkretsen av bröstets djupaste punkt

hundtäcke

Rygglängd – Detta mått mäts från basen av hundens hals precis framför skulderbladen till svansroten vilket är punkten där ryggen slutar och svansen börjar

hundtäcke

Halsen – Detta mått mäts över halsen där halsbandet brukar sitta. Måttbandet ska sitta tajt men inte strama åt. En bra riktlinje är att två fingrar enkelt ska passa in under måttbandet.

hundtäcke

 

Jag hoppas att denna guide kan hjälpa er att hitta det perfekta hundtäcket till era underbara fyrbeningar

❤

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg  🐶 Jag finns också på Instagram @nursedolittle.se

 

2 reaktioner på ”ALLT om hundtäcken

Kommentera