Harry, Katt, Kattungar

Att tänka på innan du bestämmer dig för att skaffa katt

Det föds flest kattungar under våren och sommaren, på gott och ont. Många kattungar är önskade och planerade men en stor del blir till då ägare inte tagit ansvar för sin katt eller om katten inte ens har en ägare. Detta gör att vem som helst enkelt kan skaffa katt för endast några kronor eller helt gratis. Detta inlägg kommer fokusera på vad man ska tänka på innan man bestämmer sig för att skaffa katt. Läs inlägget om hund/valp här.

Stort ansvar att skaffa katt

Det billiga inköpspriset lockar många till att skaffa katt som kanske egentligen inte har tänkt igenom det hela. ”De sköter sig själva” och ”Katter kräver inte alls lika mycket som en hund” är vanliga argument. Visst kan de stämma till viss del men det betyder ju inte att man inte har ett ansvar som kattägare ändå.

 

skaffa katt

Att ta ställning till INNAN du skaffar katt

Tid

En katt kräver inte promenader och rastning på samma sätt så som en hund gör. Däremot är det sociala djur som ofta har en djup relation till sina ägare och behöver deras tid och uppmärksamhet. Funderar man på att skaffa inne-katt så är detta speciellt viktigt. Då är du kattens hela liv och det är väldigt begränsande för en katt att vara ensam inomhus med minskade möjligheter för att utforska och uppleva nya saker.

Oavsett om du funderar på innekatt eller utekatt så ska du ha en plan för de gånger du ska resa iväg eller vara hemifrån ett tag. Det är inte ok att lämna katten vind för våg med en påfylld matskål i några dagar. Och det är VERKLIGEN inte ok att lämna katten på sommarstället när semestern är slut och hoppas att den klarar sig. Man borde ju inte behöva säga det men vissa människor ska helt enkelt inte ha djur.

Ekonomi

Jag tycker att det är en självklarhet att ha sina djur försäkrade. Det är väldigt gammalmodigt att tycka att man inte försäkrar huskatter som man köpt för en femma. Inte är väl deras liv värt mindre för det?! Akuta operationer kostar lika mycket på katter som på hundar och utekatter löper dessutom en mycket större risk för att bli påkörda eller bitskadade.

Förutom försäkring och oförutsedda utgifter så ska man räkna med kostnad för mat, vaccinationer, kattsand, leksaker, fästingmedel, avmaskning och kastration om man inte köpt katten i ett specifikt avelssyfte. Katter förstör också saker helt oavsiktligt vilket man får vara beredd på. Sönderklösta möbler och nerkissade mattor får man tyvärr räkna med.

skaffa katt
Harrys klösträd

Innekatt/Utekatt

Att ett hus ute på landet är drömmen för en utekatt förstår de flesta. Bor man inne i stan så kan det vara direkt olämpligt att skaffa utekatt och bor man väldigt litet så kanske man helt enkelt ska vänta lite med att skaffa katt överhuvudtaget. Utvärdera din boende- och livssituation med hänsyn till kattens bästa. Många innekatter har ett fantastiskt liv med hängivna ägare som ser till att kattens alla behov är tillfredställda och många utekatter saknar den sociala närhet och omskötsel som kan vara så viktig. Med det sagt så kan en påläst, engagerad ägare göra ett fantastiskt jobb oavsett om man skaffar innekatt eller utekatt. Man ska bara förbereda sig ordentligt och se till att man har möjligheten att erbjuda det som krävs.

Omskötsel

Katter behöver också tas hand om! De ska vaccineras, ges fästingmedel, avmaskas och tas till veterinären om den är sjuk. Den ska kelas med, socialiseras, lekas med och få utvecklas och lära sig nya saker.

Funderar man på en långhårig katt så ska man vara medveten om det tidsengagemang som krävs för borstning och pälsskötsel. Det inkluderar en ökad risk för hårbollar och dyra operationskostnader för att inte tala om kattens dåliga tillstånd om dessa fastnar i tarmarna.

Både innekatter och utekatter vill ha bekväma och trygga sovplatser. Ett bra kvalitetsfoder som är anpassat efter kattens behov och ibland krävs tillskott. Leksaker, klätterträd och aktivering är nödvändigt för innekatten som annars får leva ett väldigt tråkigt och understimulerat liv.

skaffa katt

Mer än en katt

Du har kanske redan en katt men funderar på att skaffa en till. Fundera på varför. Är det för att du vill ha en till katt? Eller är det för att du tror att katten hade uppskattat sällskap?

Många katter fungerar jättebra tillsammans och uppskattar varandras sällskap. Andra katter är riktiga enstöringar och vill inte alls dela sitt hem med någon annan. Har man haft en katt ensam i många år och den verkar nöjd så kan det vara otroligt stressande för den om ägaren beslutar sig för att komma hem med en kattunge. Har man däremot en ganska ung katt som är väldigt social och sällskapssökande så kanske det uppskattas lite mer.

Det är jättesvårt att veta innan hur det ska gå och det finns inga garantier. Du som ägare känner din katt bäst. Du bör aldrig skaffa en ny katt för att DU vill det, om du inte tror att din nuvarande katt kommer må bra av det. Vet man från början att man vill ha mer än en katt så är det bästa att ta två från samma kull eller två som är lika gamla. Då växer de upp tillsammans och vet inget annat än varandras sällskap.

Katt och hund

Som jag berättat tidigare så tog vi oss an Harry när vi redan hade Bosse. De var båda lika unga, lekfulla och sociala. Det var ju ingen garanti för att det skulle funka med förhoppningarna stämde och de har varit ett radarpar sedan dess. Men det är sällan så enkelt. I detta inlägget pratar jag ju om att skaffa katt så i denna situationen skulle det innebära att det redan finns en hund i hemmet. Sålänge hunden är katt-van så tror jag att denna situationen är bättre än när man flyttar in en valp i ett hem som härskats av en ensam katt i flera år.

skaffa katt

Kattungar är ofta framåt, sociala, nyfikna och knyter gärna an till en hund, om hunden tillåter det. Väljer man att skaffa en äldre katt så bör man för kattens bästa veta att den är van vid hundar. Det är en tillräcklig omvälvande upplevelse att komma till ett nytt hem med nya människor utan att en hund springer fram och vill pussas. För de flesta utekatter utan hund-vana så innebär en hund ett direkt hot mot deras överlevnad vilket orsakar enorm stress. Katter är stresskänsliga djur som lätt slutar äta och kan svälta ihjäl sig till följd av långvarig stress.

Cats are the best!

Har man tagit ställning till allting ovan och känner att man kan erbjuda en katt ett härligt hem så är det bara att köra! Det är underbara djur som bjuder på många skratt och roliga stunder. De är hängivna sina ägare och proffs på gos och mys <3

Skaffa katt

 

Kommentera