Hundar, Mitt liv med djur, Träna med djur

Aktivering för kropp & knopp – Sök och sök-övningar

Alla hundar mår bra av kroppslig och mental stimulans. Inget hundliv är komplett utan att huvudet får jobba, lära sig nya saker och utmana sig själv oavsett hur mycket de får springa varje dag.

Man behöver inte göra det särskilt svårt och det kräver inte särskilt mycket tid och förberedelser. Det kräver verkligen inte heller att man ska tävla eller hålla sig aktiv i en brukshundsklubb. Det är något vi människor hittat på och tycker är roligt. Det kan vara berikande i både ens eget liv och hundens att få träna runt andra ekipage men knappast något som krävs för ett lyckligt och friskt liv.

sök

Jag kommer lägga in tips på olika enkla aktiveringar som alla kan göra med sina hundar i bloggen med jämna mellanrum. Har ni själva några supertips så dela gärna med er.

Sök

Att låta hunden söka efter något är SÅ bra på så många vis:

Det är väldigt enkelt och man behöver inte någon direkt utrustning

Man behöver aldrig lära hunden att söka, det är något hunden redan kan och är högst naturligt för denne. Däremot hur och vad man ska söka efter, hundens markering osv är sånt man får jobba på.

Det kräver ingen fantastisk fysik varken från ägare eller hund vilket gör att man kan aktivera ett skadad hund och att en skadad ägare kan aktivera sin friska hund.

Spår är en annan fantastisk aktiveringsform som lite hänger ihop med sök. Jag kommer skriva mer om det framöver men i detta inlägg kommer jag dock hålla mig till enkla sök-övingar.

Sök med doft

På filmerna och bilderna har jag gömt ut möbeltassar med hydrolat av eukalyptus som Bosse får leta efter, markera och belönas vid. Man kan ganska enkelt lära sin hund att leta efter olika dofter. Hundsporterna Nose work (som jag skrivit om tidigare) och specialsök  går ut på detta. Är man helt ny så rekommenderar jag att man går en nybörjarkurs för att ta de rätta stegen för att lära in doft.

Tips på sök-övningar

Har man lärt sin hund att leta efter doft så är det bara att tuta och köra, endast fantasin sätter stopp. Har man inte lärt in sin hund doft så ska man verkligen inte misströsta. Det finns massor av dofter som hunden lagt på minnet och gladeligen söker efter HELT av sig själv 🙂

Istället för att lägga ut doft så lägger/gömmer du bitar av korv/köttbullar/ost eller något annat mumsigt. Självklart kan man gömma leksaker och bollar också. Allt har en doft och så länge hunden motiveras att leta efter objektet så funkar i stort sett vad som helst.

Sök

Variera gömmorna! Använd er av träd, murar, hål i marken, lekplatser (sent på kvällen eller tidigt på morgonen när inga barn är där), stängsel, ja allt funkar! Variera inte bara miljöerna hunden får söka efter sin doft eller godis. Variera också höjden och svårigheten på söken. Göm en godisbit högt upp på en trästam en gång och nästa gång är den nedtryckt i marken.

T.ex. på kvällspromenaden går ni förbi en lekplats och du har massa gott godis i fickan. Låt hunden sitta kvar eller bind den vid en stolpe. Det gör inget om hunden ser vad du gör, speciellt inte i början, den kommer ändå använda nosen. Lägg ut bitar av köttbulle längs ner på rutschkanan, på ett trappsteg osv. Lägg ut många bitar i början och gör det enkelt. Det kommer trigga hundens intresse och han/hon kommer tycka det är roligt eftersom belöning kommer ofta. Belöna gärna extra med godis från handen varje gång hunden hittar en ”gömma”. Kommer belöning för sällan eller om man gör det för svårt så tröttnar hunden förståeligt ganska snabbt.

Efterhand så ökar man svårigheten. Man kanske byter ut en köttbullebit mot en strumpa som luktar matte och belönar så fort hunden nosar på den. Var påhittiga och våga prova er fram. Det kommer komma många videos framöver på olika sök med Bosse om fantasin tryter.

En ännu enklare sök-övning som man kan använda som berikning ofta är att ta med sig hundens frukost eller kvällsmat ut på promenad eller i trädgården. Kasta ut all mat på gräsmattan och låt hunden leta och äta i sin takt. Även ett hett tips för hundar som inhalerar maten 😉

Hoppas att ni kan använda er av något tips och jag tar hemskt gärna del av era övningar och aktiveringar! Jag tror på att alla hundar tycker det är kul att använda nosen och belönas för det. Jag tror också att en mental hälsa bygger på att hunden får lära sig nya saker, känna sig duktig och utvecklas. Det bygger också relationen mellan er och er hund när ni kommunicerar och samarbetar, så ut och prova!

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg

 

 

Kommentera