Djurtillbehör, Hur gör man?

Sy hundsäng och fläta hundleksaker

I somras pajade vår bil Janne Loffe Carlsson och vi har nu inskaffat en äkta familjebil som än sålänge går under det opersonliga namnet Volvo:n. Bosse har såklart fått en egen bur i bagaget som behövde lite inredning så igår gav jag mig på att sy en enkel variant av en hundsäng. Av det som blev över flätade jag ihop några leksaker till Bosse att tugga på. Eftersom det var så enkelt att till och med jag klarade så kan vem som helst med en symaskin göra detta och det blev faktiskt ganska bra 🙂

 

Det här behöver du för att sy en hundsäng

2st fleecefiltar

2-4st gamla / billiga täcken (antalet beror på tjocklek och storlek du önskar på din säng)

Symaskin

Nål & tråd

Att sy en hundsäng

Då jag behövde sängen till att ett speciellt utrymme så började jag med att mäta hundburen. Skulle jag sy en säng att ha hemma till en hund i Bosses storlek så hade jag valt att göra den större och då använt fler täcken.

I detta fall är buren ca 103 x 55cm men eftersom sängen skulle vara fylld med täcken så valde jag att lägga till 10cm på höjden och på bredden. Jag la de två filtarna ovanpå varandra och ritade ett mönster med måtten jag önskade, nålade innanför mönstret och klippte med 1-2cm marginal

sy hundsäng

Därefter var det dags att sy ihop de två filtarna längs tre av sidorna. En kortsida lämnas öppen för att kunna stoppa i täckena

sy hundsäng

Därefter var det dags att stoppa i täckena. I detta fall fungerade det bra att vika täckena på mitten, en gång på längden och en på bredden. I annat fall får man vara kreativ med sax eller annan vikning att få plats. När täckena är på plats är det dags att sy ihop sista sidan. Vik in kanten så pass mycket att fodralet sitter hyffsat tätt runt fyllningen och att det inte blir en massa luft emellan. Nåla igen och sy när du är nöjd

sy hundsäng

Filtarna och täckena går att tvätta i maskin. För att inte fyllningen ska glida runt i fodralet när man tvättar så läste jag ett smart råd om att sy fast täcket. Jag valde 5 punkter och markerade med penna. Därefter använde jag nål och tråd för att sy fast toppen med botten. Jag sydde igenom med dubbeltråd ca 6ggr och fäste därefter tråden på undersidan. Ett alternativ är att sy fast kardborreband längs den sista sidan istället för att sy igen den.

Såhär blev resultaten! Kanske inte det fagraste ni sett men helt klart funktionsduglig (och billig)

sy hundsäng

 

Fleecefläta hundleksak

sy hundsäng

Det blev ganska mycket rester av fleecefiltarna som jag sedan använde till att fläta bitleksaker till Bosse. För att göra ”fyrkantiga” flätor behövs 4 remsor. Är man pedantisk så ska alla remsor vara lika tjocka (men jag orkade inte mäta) Dessa är väl ca 7cm x 110cm, justera era mått för längre/kortare/tjockare/smalare

sy hundsäng

Klicka här för att komma till en film som visar hur man gör denna ”fyrkantiga” fläta mycket bättre än jag kan förklara i skrift

sy hundsäng

Flätorna går att göra med fransar och allt. Den sista remsan knöt jag ihop gång på gång tills det blev en boll av fransar, inget får gå till spillo 😉

Som vanligt tar det inte många sekunder innan Bosse plockat leksaken i bitar, men det var hela dagens bästa sekunder för honom

sy hundsäng

❤

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg  🐶 Jag finns också på Instagram @nursedolittle.se

 

Kommentera