Hundar, Tandborstning, Tandsjukdom

Fakta, video & tips om hundens tänder och tandborstning

Att hundars tänder inte blir dåliga är en påhittad gammal skröna som bygger på okunskap. Idag vet man att tandsjukdom är ett stort problem hos hundar som är smärtsamt och kan vara svårupptäckt av ägare. Det är numera vanligt att tandstatus undersöks och diskuteras vid rutinbesök såsom vaccinering hos veterinären. Sköter man hundens tänder hemma så kan man spara tusenlappar i dyra tandbehandlingar för att inte tala om den smärta och obehag man skonar hunden ifrån.

Tandsjukdom hos hund

När man pratar om tandsjukdom hos människa så står karies (hål i tänderna) högt på listan. Karies uppstår till följd av en kost med mycket socker och därför är detta ovanligare hos hundar. Man ser det främst hos hundar som får sötsaker av husse och matte. Tandsjukdomarna som är vanligast hos hund är gingivit och parodontit. De flesta tandsjukdomar hos hund uppstår till följd av plack. Alla hundar får plack naturligt men dvärghundsraser är speciellt utsatta för tandsjukdom. Plack motverkas genom regelbunden tandborstning.

tandborstning hund

Plack och tandsten består av bakterier. Munnen är en väldigt gynnsam miljö för bakterier som gärna bosätter sig på tandytan. Om man inte borstar tänderna så växer dessa beläggningar med bakterier till det som heter plack. När placken förkalkas bildas brunaktiga hårda ytor på tanden som heter tandsten.

Gingivit är ett finare ord för tandköttsinflammation. Plack består ju utav sammanhängande beläggningar av bakterier. Dessa bakterier utsöndrar skadliga ämnen som orsakar inflammation av tandköttet. Gingivit kännetecknas av irriterat och rött tandkött som blöder lätt. Hunden får ofta illaluktande andedräkt till följd av inflammationen.

Parodontit uppstår till följd av obehandlad gingivit. Allteftersom tandköttet drar sig tillbaka på grund av inflammationen sprider sig placket djupare ner i roten. Så småningom har inflammationen spridit sig till tandens stödjevävnader där rothinna och käkben sakta löses upp och tanden blir lös. Processen är väldigt smärtsam.

Tandborstning är A och O

För att förhindra tandsjukdom hos hunden så finns det ett vapen som är överlägset alla andra och det är tandborstning!

Det är själva rörelsen mot tanden som får placket att avlägsnas. Tandkräm är inte viktigt men vill man så ska man använda en tandkräm avsedd för hundar. Dessa innehåller inget fluor och är smaksatta med bl.a. lever för att göra tandborstningen till en trevligare upplevelse.

I början kan det vara lättare att använda en fingertuta. Det ser ut som en liten vante för bara ett finger. Man kan också använda sig av en gasbinda som man lindar runt fingret. Fördelen med dessa metoder är att man får en tydligare känsla för hur lätt man ska vara på handen. Sedan kan man avancera till en barntandborste för mindre hundar och en mjuk vuxentandborste för stora hundar. En del hundägare använder elektrisk tandborste och visst finns det fördelar då det snurrande borsthuvudet kommer åt och rengör noggrannare men det räcker alldeles utmärkt med en vanlig tandborste. Det är regelbundenheten som är viktig, helst varje dag.

tandborstning hund

Börja med att titta i hundens mun och pilla med fingret längs tänderna och tandköttet för att vänja hunden vid denna typ av hantering. Plack ansamlas främst på utsidan av tanden så det är där vi lägger fokus. Det är viktigt att känna sin hund och lära sig dess signaler. En del hundar accepterar inte att bli pillade i munnen. Ofta grundar sig detta i smärta men inte alltid. Man kan till stor del träna på detta och göra tandborstning till en positiv upplevelse för både hund och ägare. För den lilla skara som helt enkelt inte tolererar tandborstning får man använda sig av tandrengörande ben och leksaker. Dessa metoder ersätter inte tandborstning, så för hundar som får mycket plack och tandsten får man räkna med regelbundna besök hos veterinären för tandrengöring. Allra bäst är såklart att börja öva med sin valp så fort man får hem den, då är denna typ av problem sällsynta.

Hur går man till väga för att borsta hundens tänder?

När man pillat mycket i hundens mun med fingrar och eventuell fingertuta så är det dags att börja med en tandborste. Förslagsvis provar man med en smaksatt tandkräm i början för att hunden ska sammankoppla tandborsten i munnen med något gott. Borsta utsidan på varje tand så gott det går. Var extra noga längs tandköttskanten och på de stora kindtänderna längst bak. Hunden kan ligga ner på golvet eller sitta upp. De första gångerna kan det vara till stor hjälp att vara två personer så att den ena kan stå bakom hunden och stötta huvudet medan den andra fokuserar på borstningen.

Ta det lugnt och metodiskt, om ni bara kan ta några tänder åt gången så nöj er med det. Grunden i att göra tandborstningen till något positivt ligger i att inte tvinga hunden till något den inte vill, det blir aldrig bra. Beröm ofta och mycket under tiden ni håller på. Vänta inte med beröm tills efteråt, då kommer hunden förstå det som att det är bra att tandborstningen är över.

Tandbehandling

När det gått för långt för att tandborstning ska hjälpa och hunden visar tecken på en dålig munhälsa så är det dags att boka tid hos veterinären. Där kommer hunden att sövas och få sina tänder rengjorda. Veterinären kommer undersöka tänderna visuellt, mäta eventuella fickor och i bästa fall röntga munnen. Skulle det finnas några tandrötter som är väldigt sjuka så kan det bli aktuellt att dra ut dessa tänder. Många djurägare är oroliga för narkosen och kan tycka att risken är för stor i kontrast till tandproblemen. Till de djurägarna vill jag säga att det har hänt väldigt mycket inom anestesi för djur de senaste 10 åren. Inte bara i utvecklingen av narkosläkemedel utan även vad gäller utbildning av personal. Det finns alltid en viss risk med narkos men den är idag väldigt låg för friska djur och en hund som har tandproblem lider av smärta även om den är dålig på att visa det.

tandborstning hund

Det här är en sammanställning av artikeln som är skriven i samarbete med hundtillhund.se

Klicka här för att läsa hela artikeln

 

Lycka till med tandborstningen👩‍⚕️🐕

Kommentera