Fästingar, Mitt liv med djur, Sjukdomar - Smittor - Skador, Sommarplågor, Tävlingslydnad, Träna med djur

Fästingburna sjukdomar del 3 – TBE

I detta inlägg går jag igenom den tredje av de vanligaste fästingburna smittorna som drabbar våra husdjur, nämligen TBE (Tick-borne Enciphilitis). Ni kan även läsa mina inlägg om Borrelia och Anaplasma

Tick-borne encephilitis – Fästingburen hjärninflammation

TBE är en sjukdom som orsakad av viruset tick-borne encephilitis virus (hade man kunnat gissa sig till). Sjukdomen drabbar främst människor och även om hundar kan bli smittade så är det väldigt ovanligt att sjukdom uppstår. Katter verkar inte infekteras av viruset. Smittan överförs i det ögonblick fästingen biter och inkubationstiden är 7-10dagar.

Symptom

I Sverige har ännu inga fall säkert påvisats men utomlands har man sett följande symptom

Hög feber

Kraftigt nedsatt allmäntillstånd

Kramper

Förlamningsymptom

Hundarna har i dessa fall blivit så dåliga att de avlidit eller avlivats .

Diagnostik

Den vanligaste och säkraste metoden för att säkerställa denna diagnos är genom obduktion.

Förebyggande åtgärd

Då ingen behandling finns riktas åtgärderna istället mot att förebygga fästingbett med någon form av dokumenterad fästing-profylax. Jag kommer i kommande inlägg gå igenom olika alternativ. En annan förebyggande åtgärd är att plocka fästingar från er hund och i detta fall gäller det alltså att fånga dem redan innan dem bitit sig fast.

Nu har vi faktiskt gått igenom det viktigaste om de viktigaste fästingburna smittorna när det kommer till våra hundar och katter! Jag har även skrivit ett inlägg om fästingprofylax dvs fästingmedel, glöm inte att läsa det!

Kommentera