Hundar, Katt

Tillbaka till vardag, även för hunden

Igår var måndagarnas måndag. Semestern är slut för de flesta och det fina sommarvädret har passerat. Tråkigt och bittert på ett vis men nödvändigt såklart. För våra djur kan det bli en plötslig förändring av den rutin som varit vardag under sommaren.

vardag

På sommaren är vi väldigt duktiga på att ta med hunden överallt. Mycket tid spenderas utomhus och de allra flesta uteserveringar tillåter hundar. Även katterna får betydligt mer sällskap under dagarna och vi har tid till mysiga sovmorgnar, lek och aktivering. När vi sedan går tillbaka till jobb, dagis och skola så ändras plötsligt allt. Många hundar blir lämnade ensamma många timmar om dagen. Det kan vara en tuff omställning för hunden som man bör ha i åtanke och man bör aldrig överskrida jordbruksverkets rekommendationer. Omställningen kan vara extra tuff detta året då värmen precis börjat lägga sig. Det resulterar i att hunden plötsligt har mer energi och lust till aktivitet samtidigt som det är troligt att det för matte och husse kommer finnas mindre tid för långpromenader, träning och bus.

Jordbruksverkets rekommendationer säger att valpar under 4 månader endast får vara ensam korta stunder åt gången. Vuxna hundar ska rastas åtminstone var 6e timme och valpar betydligt oftare – Läs här. SKK skriver att hundar klarar av att vara ensamma ungefär totalt 5timmar per dag – Läs här.

Hur löser man sin vardag om man jobbar heltid?

Har man det riktigt bra (som jag råkar ha det) så kan man ta med hunden till jobbet. Det är få förunnat och funkar inte alltid optimalt om man t.ex sitter på kontor och det inte finns utrymme för valpgnäll och bus. Vissa löser det genom att arbeta olika tider om man är fler i hemmet. Man kan också anlita en ”hundrastare”. En väninna till mig använder sig av en hundrastare som hämtar upp hennes hund och ca 10 andra under dagen. Därefter åker de iväg på långa promenader och till rastgårdar och är ute ca 3 timmar. Så himla smart! Det finns mängder av Facebook-grupper där man kan annonsera om hundrastning som underlättar kontakt med boende i närheten som gärna hjälper till på dagarna.

vardag

 

Ytterligare en lösning som ökar i populäritet är hunddagis. Man lämnar hunden på dagiset på väg till jobb och hämtar upp på vägen hem. Under dagen får de följa med på promenad eller rastas i rastgård med andra hundar. De har oftast en bur eller box för vila där de kan ha en säng och skålar.På dagis får de aktivering och social stimulans både med människor och andra hundar.

Självklart är det en kostnadsfråga och hunddagis är inte gratis men har man tagit för sig att skaffa hund så bär man ansvar för att se till att de har det bra under dagarna och inte är ensamma mer än jordbruksverket rekommenderar.

❤

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg  🐶 Jag finns också på Instagram @nursedolittle.se

1 reaktion på ”Tillbaka till vardag, även för hunden

  1. Vi har vår mops på dagis. Innan hon började där var hon hos min mamma, som inte kunde sätta gränser och som aktiverade henne precis hela tiden. Efter att hon började på dagis har hon blivit lite lugnare, och är mycket lättare att gå i koppel med. (Även om hon är superintensiv direkt när man hämtar henne på dagis.) Hon verkar tycka om att komma till dagis, hon hoppar alltid in dit och blir så glad när hon hör ”fröknarnas” röster.

Kommentera