Bosse, Sjukdomar - Smittor - Skador, Urinvägssjukdom

Bosse till veterinär – Urinvägsinfektion?

Besöksantalet till bloggen och positiva reaktioner sköt i höjden efter gårdagen inlägg om kloklippning hund, så himla roligt!! Missade ni inlägget så läs det här http://nursedolittle.se/kloklippning-hund-tips-video-och-bilder/

Efter att ha jobbat hela helgen så hoppades jag på att inte behöva åka in till jobb idag, men tji fick jag!

Urinvägsinfektion, urinsten eller kristaller?

Bosse gnydde inatt och ville ut för att kissa vilket är högst ovanligt. Han är en ganska trött individ så när han somnat för kvällen så sover han. Väl ute så kissade han först länge med en bra stråle men sen ställde han sig och försökte kissa ca 5ggr till men då kom det bara en droppe. Samma sak imorse. Det första som dök upp i tankarna var urinvägsinfektion men det skulle ju också kunna vara urinsten. Så det var bara att klä på sig och ge sig iväg till jobb.

Jag vill understryka att urinvägsinfektion inte är ett akutfall så länge hunden kan kissa. Har däremot en urinsten täppt till urinröret och hunden inte kan kissa DÅ är det akut!

Urinprov

När vi kom till jobb så tog jag ett sterilt urinprov. Det gör man genom att föra upp en steril kateter i uretra (urinröret) och aspirera (dra ut) urin med hjälp av en spruta. Det är en enkel åtgärd på hanhundar som inte gör ont. Däremot kan de tycka att det känns lite konstigt när man ska pilla på snoppen och föra upp en gummislang i det lilla hålet. Det gick dock att göra helt själv när Bosse låg på sidan. Urinprovet åkte ner på labb och där ska de kolla efter kristaller och bakterier för att bestämma orsaken till Bosses problem. Att lägga en urinkateter på tik är en helt annan historia och betydligt svårare. Det beror helt enkelt på anatomin.

Har man en hund som upplever urinbesvär så är det alltid en bra idé, oavsett om det är en hane eller tik, att fånga upp urin och ta med till veterinären. Urinprovet kommer då inte vara sterilt eftersom man får med de bakterier som naturligt finns runt urinöppningen men det tar man med i beräkningen och om inte annat så kan man i alla fall titta efter kristaller. Se till att fånga det i en ren glasburk eller liknande och förvara det i kylen tills dess att ni ska åka till veterinären. Det ska helst inte ligga ute i mer än 30min.

Röntgen

Jag visste ju att Bosse kunde kissa så jag var inte jätteorolig för att det skulle sitta en sten i urinröret och täppa till. Jag hade ju dessutom gått upp med en kateter utan att känna något ”skrap” eller stopp som man normalt gör om det sitter något där. MEN för att utesluta en sten i urinblåsan så röntgade jag Bosse.

Detta är inte Bosses bild men jag vill visa er hur det kan se ut med stenar i urinröret

urinvägsinfektion
Urinstenar i uretra

Man vill kunna se hela blåsan och följa uretra ända fram till öppningen i penis för att utesluta en sten någonstans. Därför måste man på hanar ta två bilder. En där man drar bakbenen bakåt och en där man drar bakbenen framåt.

Imorgon kommer jag lägga upp Bosses röntgenbilder så att ni får se hur det ser ut. Vi upptäckte inga stenar vid röntgen. Men man kan inte helt utesluta stenar för det. Det är nämligen inte alla sorter som är röntgentäta dvs. syns på en röntgenundersökning, men de vanligaste är.

Behandling

I nuläget vet vi ju inte riktigt vad som orsakar besvären. Vi kommer få provsvaret i eftermiddag och utformar en behandlingsplan efter det. Antibiotika kan bli aktuellt om lab-personalen hittar bakterier i urinen. Hittar man kristaller av någon sort så vill man gärna fastställa vilken typ och behandla därefter med en utformad diet, alltså ett specialfoder som löser upp den typen av kristaller.

Läs mer om utredning av urinvägsinfektion, andra urinbesvär och behandling hos Royal Canin https://www.royalcanin.se/hund/hundkunskap/sjukdomar-halsa/sjukdomar-i-urinvagarna/

 

Under tiden så har Bosse fått en injektion med Onsior. Det är en smärtstillande anti-inflammatorisk medicin tillhörande kategorin NSAID (Non Steroidal Anti Inflammatory Drug).

 

Bosse American Bully

 

Nu får han vila, dricka mycket och rastas ofta resten av dagen i väntan på provsvaren.

1 reaktion på ”Bosse till veterinär – Urinvägsinfektion?

Kommentera