Hundar, Profylax, Sjukdomar - Smittor - Skador, vaccination

Vaccinera hunden – När görs det och vad skyddas hunden mot?

I Sverige har vi ett väldigt bra vaccinationsprogram för hundar. De allra flesta hundägare väljer att vaccinera regelbundet vilket minskat utbrotten av en del sjukdomar drastiskt.

Vad vaccinerar man mot?

Som rutin vaccinerar vi våra hundar mot valpsjuka, parvovirussmittsam leverinflammation (hepatit) och parainfluensa (kennelhosta). Det finns rekommendationer omkring vaccinering av hund men inget som är lagstadgat. Däremot kan tävlingsarrangörer och hunddagispersonal ställa krav på att hunden ska vara fullt vaccinerad för att få ställa upp eller vistas på dagis/pensionat.

Valpsjuka orsakas av viruset Canine distemper virus (CDV). Viruset kan smitta via direkt kontakt men också via omgivningen där det överlever några veckor. Om sjukdom uppstår är vanligtvis symtomen allvarlig lunginfektion, tung andning, hög feber, och kraftig nedsatt allmäntillstånd. Vaccination ger ett bra skydd och smitta är ovanligt i Sverige.

Parvovirus (hundpest) är ett otäckt virus som orsakar dödlig sjukdom hos mängder med valpar världen över. Tack vare den goda vaccinationsstatusen i Sverige är smitta hos inhemska hundar ganska ovanlig. Viruset smittar via avföring och kan överleva flera år i skog och mark. Infektion är ofta symtomfri hos äldre hundar men ger hos valpar hög feber, kräkningar och diarré. Med hjälp av veterinärvård överlever majoriteten av insjuknade hundar. Vaccination ger ett bra skydd mot smitta.

vaccinera hund

Smittsam leverinflammation – Hepatitis contagiosa canis (HCC) orsakas av hundens adenovirus typ 1. Viruset smittar via kroppsvätskor i upp till 9 månader och överlever även flera veckor i omgivningen. Symtomen består av hög feber, kraftigt nedsatt allmäntillstånd, diarré,  illamående, buksmärtor, och gula/bleka slemhinnor men alla infekterade individer påvisar inte symtom. Valpar drabbas värst och avlider ofta väldigt snart efter smitta. Vaccination ger ett bra skydd och därför är sjukdom ovanlig bland hundar i Sverige.

Parainfluensa känner de flesta till som kennelhosta. Kennelhosta är egentligen ett samlingsbegrepp för flera olika smittoämnen som orsakar kikhosteliknande symtom hos hund. Man pratar främst om hundens parainfluensavirus typ-2 (CPiV-2), hundens respiratoriska coronavirus (CRCoV) och bakterien Bordetella bronchiseptica. Man kan idag vaccinera mot CPiV-2 (Pi vaccin) eller med kombinationsvaccin mot CPiV-2 och bordatella (KC vaccin). Det är vanligt att hundar får någon form av kennelhosta trots vaccinering.

Läs mer på SVA’s hemsida

Rabiesvaccin ingår inte i grundvaccinationen i Sverige utan krävs endast om hunden ska åka utomlands. Kommer ta upp detta i ett kommande inlägg.

När ska man vaccinera?

Normalt vaccineras valpen vid 7-8veckors ålder i samband med att uppfödaren tar valparna till veterinären för besiktning. Rekommendationen säger någonstans mellan 6-8veckors ålder vid tillfället för första sprutan. Detta vaccin är mot valpsjuka, parvovirus, smittsam leverinflammation och om så önskas kennelhosta.

3-4veckor senare är det dags för påfyllnadsdos eller s.k. ”booster” av samma vaccin som ovan. Andra injektionen kallas också ofta lite fantasilöst för 12-veckorsspruta då den ofta ges vid just 12veckors ålder.

Vid 1års ålder är det dags för 1-årssprutan. Även detta vaccin är mot valpsjuka, parvovirus, smittsam leverinflammation (och kennelhosta).

Därefter går rekommendationerna lite grann isär. Generellt säger man att vaccination mot kennelhosta bör ske årligen. Detta beror på hur mycket andra hundar man träffar. Stadshundar eller hundar som går på dagis/pensionat smittas oftare än hundar som bor ute på landet. Vaccination mot valpsjuka, parvovirus och smittsam leverinflammation räcker längre och kan därmed ske med 2-4års mellanrum. Hör med er veterinär vad de rekommenderar för er hund. Som tidigare nämnt så ställs ibland krav från tävlingar, utställningar och pensionat.

Hunden ska vara vid god hälsa för att vaccinet ska ha så bra verkan som möjligt. Det finns alltid en risk för reaktion av vaccinet även om det är ovanligt. En god idé är att vänta kvar hos veterinären 20 minuter efter sprutan och ta en kopp kaffe bara för att se att hunden mår fortsatt bra efter det. Skulle mot förmodan en reaktion uppstå så är det skönt att ha veterinär nära tillhands.

Varför ska man vaccinera valpen två gånger?

vaccinera hund

De flesta tänker att valpen helt enkelt behöver vaccinet två gånger för att det ska skydda. Sanningen är den att diande valpar får skyddande antikroppar från modersmjölken. Dessa antikroppar kan störa kroppens förmåga att bilda ett eget långsiktigt immunförsvar mot smittoämnen man injicerar med vaccinet. Problemet är att det är individuellt från valp till valp hur länge koncentrationen av antikropparna är så pass hög. Därför tar man det säkra före det osäkra och vaccinerar två gånger. Man har då garderat sig med att minst en av injektionerna fås när antikropparna sjunkit till den nivå att kroppens immunförsvar kan bygga upp ett eget skydd. I USA vaccinerar man ofta valpar varannan till var fjärde vecka i åldern 6-16veckor av just den anledningen. Man är lite intensivare med ”boosters” där eftersom sjukdomarna helt enkelt är vanligare där.

Hur går en vaccinering till?

De allra flesta av er har säkert varit med när er hund eller katt fått sin spruta. För er som inte varit med eller tittat bort så filmades det igår när jag gav Bosse sin 1-årsspruta.

I sprutan har jag ett vaccin som heter DHPPi. Det står för Distemper (valpsjuka), Hepatitis (hepatit), Parvovirus (hundpest), Parainfluensa (en typ av kennelhosta).  Vaccinet kommer i två vialer. Den ena innehåller ett frystorkat pulver innehållande smittoämnena och den andra innehåller en spädningsvätska. Båda förvaras i kyl. Vid vaccinationstillfället sprutar man in spädningsvätskan i vialen med det frystorkade pulvret, låter det lösas upp och drar därefter upp lösningen i en spruta och fäster på en ny oanvänd nål.

dhppi

 

vaccinera hund

Man ger vaccinet under huden mellan skulderbladen. Det görs lättast genom att man lyfter upp ett ”tält” av hud och sticker in nålen. När nålen är inne så aspirer man (drar tillbaka på sprutan) för att se att man kommit rätt. Det ska inte gå att dra tillbaka då det är vakuum under huden. Har man hamnat i ett blodkärl så får man blodsvar i sprutan och om man får luft i sprutan har man råkat sticka helt igenom huden och kommit ut på andra sidan.

Jag upplever att de allra flesta djur inte besväras så mycket av sticket. De flesta blir däremot stressade av miljön och att bli fasthållna. Om matte eller husse dessutom är nålrädda och nervösa så känner hunden snabbt av stressen.

Som ni ser så tycker Bosse att sticket är lite obehagligt men glömmer det snabbt med hjälp av köttbulle och beröm. Sticket är alltså inget som hunden far illa av utan det brukar vara värst för djurägaren som sitter bredvid.

Tycker man som ägare att det är väldigt jobbigt och har svårt att behålla sitt lugn kan det ibland vara en god idé att lämna rummet. Veterinären och/eller den legitimerade djursjukskötaren kommer ta väl hand om hunden och det finns ingen risk att er stress smittar av sig.

Har man frågor angående vaccinering eller om man missat att ge någon spruta så kan man alltid vända sig till sin veterinär för rådgivning 🙂

 

 

Kommentera