Hundar, Mitt liv med djur, Valp

Valptider – Att tänka på när du ska välja ras

När ni nu bestämt er för att skaffa valp, tänkt igenom valet noga och har tid, ekonomi och kunskap om hundägande (läs mer om detta här) så är det dags att välja ras.

Välja ras

Att ta ställning till när du ska välja ras

Det finns 354 raser registrerade hos SKK (Svenska KennelKlubben) idag och utöver det, alla oregistrerade raser och blandraser. Så det finns mycket att välja mellan när man ska bestämma sig för ras. Därmed finns det också mycket att ta ställning till. Utseendet är i de allra flesta fall den minst viktiga egenskapen hos en hund eller ras men ofta det som spelar störst roll i beslutet. Följande anser jag vara viktigare

Renrasig eller blandras

För vissa är detta väldigt viktigt och för andra spelar det mindre roll. Det finns hälsosamma blandrashundar och mindre hälsosamma renrasiga hundar och vice versa. Det beror egentligen mest på föräldradjuren och deras status. De gånger jag tycker det kan vara bra att lägga lite vikt vid valet är om man är intresserad av utställning eller brukstävlan och andra hundsporter som kräver att hunden är av SKK-registrerad ras.

Storlek

Detta har såklart till viss del med utseendet att göra men jag menar främst ur ett praktiskt perspektiv. För en del är det väldigt praktiskt med en mindre hund som man lätt kan ta med överallt. Det är betydligt lättare att flyga med hundar <7kg och det är onekligen lättare att hantera en mindre hund rent kroppsligt. Det går lätt att bära/lyfta hunden och risken att man blir omkull-dragen är ganska mycket mindre än med en stor hund.

Big dog

Själv är jag svag för stora hundar då det är lite ”mer att ta i” och eftersom jag är så klumpig är jag rädd att jag råkat trampa på Bosse om han varit mycket mindre. Storleken spelar också roll om man t.ex vill ha en hund som ska vakta eller erbjuda skydd. Storleken på ens eget hem, erfarenhet av hund eller styrka kan också spela in i valet av stor eller liten hund. En stor och stark hund är t.ex. kanske inte den bästa i händerna på en äldre kvinna med begränsad rörelseförmåga boende i en lägenhet, ja ni fattar.

Päls

Ja även detta menar jag i en praktiskt mening. Många underskattar hur mycket jobb det kan vara med en väldigt pälsig hund. Jag kan verkligen uppskatta hur vackert det är med lång, glänsande päls. Samtidigt är jag SÅ glad över Bosses korta päls som i stort sett aldrig behöver borstas, är lätt att tvätta och torkar på en kort stund i solen.

Andra tycker inte att skötseln är särskilt krävande utan snarare rolig och skulle inte kunna tänka sig att pyssla med Bosses korta, stickiga päls. Sen finns det ju de som klipper hunden för att förenkla skötseln men mest för att underlätta för hunden varma dagar som dessa. Inget är rätt eller fel.

Det kan ju också vara så att man på grund av allergi eller känslighet väljer en ”allergi-vänlig” hundras.Dessa raser har en annan päls-kvalitet och fäller mycket lite. Observera att dessa inte är allergi-fria och det är högst individuellt vad/vem man reagerar på.

Allergivänlig hund

Temperament

Enligt mig det allra viktigaste ställningstagandet. Vad är det för HUND du vill ha? Är du ute efter en jakthund? En sällskapshund? Hur ser ditt liv ut egentligen och vad ska din framtida hund ha för egenskaper för att passa in i vardagen?

Det är otroligt viktigt att verkligen tänka igenom detta innan för att du och din hund ska ha ett trevligt liv tillsammans. Har man gått och köpt en terrier men egentligen ville ha en soffpotatis så är det verkligen inte hundens fel om ni inte har en fungerande vardag tillsammans. Skaffa aldrig en hund som har ett väldigt högt motions-behov eller en arbetshund om du inte tänkt tillfredsställa hundens behov för motion och arbete. Det är inte schyst och det blir aldrig bra.

I andra änden av skalan har vi de djurägare som är mycket aktiva. Det ska motioneras, springas, tävlas och allt där emellan. Det är ju helt fantastiskt för en hund som klarar av det mentalt och kroppsligt. En mastiff på 60kg är kanske inte det bästa valet.

Med det sagt så ska alla hundar motioneras efter deras behov. Alla hundar ska också få mental stimulans och chans till utveckling. Det finns hundsporter, kurser och träningar i mängder och något för alla. Personligen tycker jag att Nose Work är en sån fantastisk hundsport som passar alla hundar. Det bygger på hundens instinktiva förmåga att nosa och lukta. Man behöver aldrig stressa upp hunden, det passar alla sorters fysik och storlek och det är fantastiskt för ”problem-hundar” som annars har väldigt få val vad gäller kurser och aktivering.

Hälsoproblem

Tyvärr är de flesta raser predisponerade till något hälsoproblem. Men vissa är betydligt mer drabbade än andra raser. Man ska vara medveten om de risker som finns med just den rasen man väljer och sätta sig in i vad det i värsta fall kan innebära för er som djurägare. Väljer man en ras som i hög grad är drabbad av hälsoproblem så bör man fråga sig varför det är så viktigt med just den rasen och om man är beredd på eventuella konsekvenser.

När vi skulle välja ras

När vi bestämde oss för American Bully utgick vi från vår vardag. Vi ville ha en hund som är glad och snäll med en ganska låg energi. Han skulle vilja följa med på äventyr, träffa folk och träna men också tycka om att göra ingenting och mysa i soffan. Vi letade efter en ganska stor hund men inte >40kg med kort, lättskött päls. Vi ville inte ha en hund som är ”hård” (med det menar jag en hund som aldrig tar åt sig av en tillsägning), eller en ”hög-energi”hund som kräver väldigt mycket stimulans och aldrig riktigt blir trött. Det skulle inte vara snällt mot hunden eftersom vi inte skulle kunna tillgodose hans behov.

Välja ras

Vi älskar ju Bosse otroligt mycket och är så glada för honom. Han passar så bra in i vår vardag och hans behov blir alltid tillgodosedda. Det är en ganska ovanlig ras att tävla lydnad med (jag har aldrig träffat en annan Bully på tränings- eller tävlingsplan) men jag förväntar mig inte heller att han ska hålla s

amma tempo som en jaktlabrador. Än så länge har det gått riktigt bra för honom i tävlingssammanshang och förutom lydnad tränar vi mycket Nose Work. Han följer gärna med på promenader, åker hem till folk eller går och äter glass. De dagar vi inte gör något mer än några promenader så är han ändå nöjd och mår bra av det.

Det är en underbar känsla när ens hund är nöjd och tillfredsställd. Det är då man får en hund som är i balans och man får väldigt fin relation till sin hund. Som ägare har man väldigt mycket ansvar i att få det att fungera beroende på vilken hund man väljer i förhållande till ens liv.

Individer

Välja ras

Alla hundar är, precis som vi, individer. Därmed kommer aldrig alla Golden Retrievers att vara likadana med samma temperament. Man kommer stöta på svårigheter och utmaningar även om man valt den ras som ju skulle passa in perfekt i ens liv. MEN man kommer stöta på betydligt färre svårigheter än om man valt en ras med ett helt annat behov än det man kan ge dem.

För att läsa om alla olika raser som finns så kan man gå till SKKs sida för hundraser , kolla på Lajvos guide eller googla. Det finns hur mycket som helst. Prata också med uppfödare och hundägare till den ras ni är intresserade av.

Lycka till!

I stolt samarbete med hundtillhund.se

1 reaktion på ”Valptider – Att tänka på när du ska välja ras

Kommentera