Sjukdomar - Smittor - Skador, Sommarplågor

Värme, värme, värme! Hur klarar sig djuren?

I denna extrema värmebölja som pågått som värst de senaste dagarna känns det inaktuellt att skriva om något annat än värme. Så idag pratar vi värme och hur våra hundar och katter tolererar den. Även boskap och vildliv far illa i denna hetta. Ställ gärna ut vatten och mat till igelkottar och andra vilda djur om du har trädgård, speciellt om du bor i brand-drabbade områden.

Passa på att läsa relaterade inlägg om

Värmeslag

Faran med att lämna hunden i bilen

Är is och glass farligt för din hund och katt?

värme

Hundar i värme

Hundars sätt att reglera sin kroppstemperatur från varm till sval skiljer sig från oss människor. Hundar kan bara svettas på den lilla yta som utgör deras trampdynor. De reglerar höga temperaturer genom att hässja/flåsa. När hunden hässjar så andas den snabbt och ytligt med tillbakadragna mungipor och utsträckt tunga. Meningen med hässjandet är att dra in stora mängder kall/sval luft som passerar blodkärlen i munnen och kyler på så vis ner blodet och hundens kroppstemperatur. De använder sig också av svala miljöer i omgivningen. Hunden uppsöker gärna skugga, ett kallt golv eller gräver i gräsmattan för att kunna svalka magen mot sval jord. De ytliga blodkärleken i ljumsken plockar upp kyla från det svalare underlaget och sprider den i kroppen.

Katter i värme

Katter reglerar i första hand sin temperatur med hjälp av omgivningen. De uppsöker svala och skuggiga platser att vila på. En grop i jorden eller ett svalt toalettgolv brukar vara populärt. Katter tvättar sig också mer frekvent och ihållande när de är varma, detta för att fukta pälsen och hålla den sval. Det händer att katter flämtar/hässjar men det brukar vara ett sista desperat försök till att kyla sig som dessutom är ganska ineffektivt. En katt som flämtar med öppen mun bör tas omedelbart till veterinär.

värme

Riskfaktorer

Både hundar och katter av brachycephaliska(trubbnosiga) raser är betydligt överrepresenterade patienter när det kommer till värmeslag. Deras andningssvårigheter försämrar den naturligt nedkylande effekt respiration har. De börjar ofta flämta och flåsa i ett tidigt läge av uppvärmning och efterhand som stressen och flämtningarna ökar så stiger de istället i kroppstemperatur. Andra patienter som lider ökad risk av värmeslag är överviktiga djur, djur med hjärtproblem och gamla djur.

värme

Underlätta för ditt djur i värmen innan kroppstemperaturen stiger

Ett fantastiskt och enkelt sätt att erbjuda kyla är att bada sitt djur. Åk ner på stranden och ta ett dopp i havet (här hittar ni hundbadplatser i Skåne) eller svalka av med duschen, vattenspridaren eller vattenslangen. En del (läs katter) föredrar att istället bli insvepta i en handduk dränkt i kallt vatten.

Tillåt djuren vara ute om de vill det, det kan vara svalare ute än inne om det fläktar lite skönt. Se bara till att det finns många svala, skuggiga platser att ligga på och tillgång till vatten. Har man en fläkt hemma så lämna den på till djuren när ni går hemifrån.

Kylmattor säljer som smör i solsken just nu. De finns i varierande storlekar för både hund och katt. En del älskar dem och andra vägrar ligga på dem, hur varmt det än är. I många fall kan det fungera precis lika bra att dränka en handduk i svalt vatten och lägga på marken.

Ha alltid fri tillgång till svalt vatten. Lägg torrfodret i lite vatten eller erbjud blötmat om ni inte tycker djuret druckit tillräckligt. Misstänker ni att djuret börjar bli uttorkat så ska ni däremot vända er till veterinär. Vägen till vätskebrist är betydligt kortare i denna värme än i normala fall.

värme

långpromenader på morgon och kväll istället för mitt på dagen och tillåt hunden vila och gå sakta om den behöver det. Är den trött och inte vill gå ens på morgon eller kväll så var extra uppmärksam på om det ”bara” är värmepåverkan eller om hunden faktiskt inte mår bra.

Ge hunden något kallt att mumsa på. Recept på isglass kommer här. Det är alltså inte farligt att lägga isbitar i vattenskålen till sin friska hund eller katt. Inte heller att erbjuda hunden lite isglass. Har däremot djuret redan blivit överhettat så finns det bättre metoder för att få ner kroppstemperaturen. Läs mer om detta i ett inlägg jag skrev nyligen.

Dessa tips är för friska, välmående hundar och katter. Om ditt djur visar några tecken på värmeslag eller nedsatt allmäntillstånd så ska ni omedelbart uppsöka veterinär. Ring och låt dem veta att ni är på väg!

 

 

❤

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg  🐶 Jag finns också på Instagram @nursedolittle.se

Kommentera