Fästingar, Populärt, Profylax, Sommarplågor

Fästingprofylax – Fästingmedel och fästinghalsband

Fästingprofylax

Då var det dags för mig att skriva om fästingprofylax. Med andra ord, förebyggande åtgärder mot fästingangrepp och därmed fästingburna sjukdomar. Vilka sjukdomar det  är kan ni läsa mer om här

Borrelia

Anaplasma

TBE – Tick Borne Encephalitis

Förutom sjukdomar så kan deras bett också orsaka allergi och eksem hos känsliga individer.

Att leta igenom sitt djur efter fästingar minst en gång om dagen är en viktig åtgärd. Många sjukdomar sprids nämligen först efter att fästingen sugit blod i minst ett dygn. Detta gäller dock inte TBE (Tick-borne Encephilitis) så det är rekommenderat att använda sig av någon form av skydd mot fästingar. Speciellt viktigt är det om man har en hund med mycket päls där det kan vara väldigt svårt att hitta små fästingar, eller utekatt som kanske inte kommer hem punktligt varje kväll för en fästingkoll. Nedan följer en presentation av olika former av fästingprofylax. Observera att en del är receptbelagda och därmed behövs skrivas ut av veterinär.

Man kan plocka fästingen med hjälp av en fästingplockare. Dessa finns i oändligt många varianter men själv föredrar jag att plocka dem med fingrarna, det är en smaksak 😉  Det bästa är att plocka hela fästingen men det är inte jordens undergång om en del blir kvar. Fästingen dör utan sin kropp och så småningom kommer resterna stötas bort från huden. Det är dock klokt att hålla koll så att inte någon hudirritation uppstår.

Bravecto

Ett mycket omtalat fästingmedel som kom ut på marknaden för några år sedan. Bravecto är ett systemiskt (går in i blodomploppet) preparat som skyddar mot både loppor och fästingar. Det som skiljer Bravecto från andra preparat är hur länge det har effekt. Tabletten för hundar har effekt i 12 veckor och spot-on lösningen för katter har effekt i 8-12 veckor. Det är dock inte det som gjort preparatet omtalat på sistone utan det har gällt dess påstådda biverkningar. 2016 tog Läkedemedelsverket emot hela 89 biverkningsrapporter om Bravecto. Detta gällde alltså misstänkta biverkningar. Förra året gjorde den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA en utredning om Bravecto som inte påvisade något samband mellan Bravecto och allvarliga biverkningar för hund och katt. Däremot ställdes ett krav att produktinformationen uppdaterades med att ”krampanfall och letargi har förekommit i biverkningsrapporteringen med incidensen mycket ovanlig (1.2/100 000)” samt att ”användning ska ske med fuorsiktighet till hundar med en historia av epilepsi”.

Det kan vara bra att känna till som djurägare men jag använder själv preparatet till både hund och katt och är hur nöjd som helst. För en virrpanna som mig är det skönt att det inte behövs administreras särskilt ofta.

Läs mer på deras amerikanska hemsida

Frontline CompFrontline Comp

Frontline Comp är en spot-on lösning som säljs receptfritt på apoteket. Med spot-on menar man att det är en liten mängd vätska i en pipett som ska administreras på djuret mellan skulderbladen. Preparatet har en låg systemisk absorption och skyddar mot fästingar, loppor och löss i 4veckors tid. Den säljs både för hund och katt och bör inte användas till andra djur såsom kanin.

De har en väldigt trevlig och informativ hemsida med läsvärda tips

Seresto vet.

Seresto vet. är fästingavvisande halsband utformat för hund och katt med ett långvarigt skydd i upp till 8 månader. Den aktiva substansen i halsbandet frigörs vid kontakt med päls och upptas i djurets hudfettlager för att sprida sig över hela djuret. Halsbandet för katter skyddar mot fästingar, loppor och lopplarver och det för hundar skyddar även mot löss. Seresto säljs receptfritt på apoteket. Förutom att vara resistent mot vatten så har det också en säkerhetsmekanisk som gör att halsbandet lossar om djuret skulle fastna i något. Nackdelen är att det kan bli en dyr historia om man har en utekatt som tenderar att komma hem utan sina halsband.

Lär mer här

Nu till de ”gift-fria” alternativen

Många djurägare ställer sig väldigt skeptiskt till alla de ”gifter” som finns i medicinsk fästingprofylax. Ett giftfritt alternativ antas ha färre biverkningar än ett medicinskt preparat och är ofta naturligt framtaget.

Fixodida Zx.

Fixodida Zx har varit det ledande ekologiska fästingmedlet på marknaden i 11år. Det är en naturprodukt i tablettform för hund och katt med den aktiva ingrediensen Fulvosyra som stimulerar djurets försvar. Produkten kommer i olika styrkor och paketstorlekar och ska administreras dagligen under fästingsäsong.

En studie av Axia fann efter daglig användning att

35% av testdjuren var helt fria från fästingar efter 6 dagar

52% av testdjuren ådrog sig max 5 fästingar under hela testperioden

Läs studien här

Se deras hemsida för mer information och återförsäljare

Bärnstenshalsband

Fästingprofylax bärnstenshalsband

Den här varianten har ingen dokumenterad effekt men trots detta så ser många djurägare god effekt och är mycket nöjda. Bärnstenshalsbandet ska ladda hundens päls med statisk elektricitet när det gnids mot pälsen som då avvisar fästingar. Det sägs ha allra bäst effekt på korthåriga hundar och katter och är verkligen giftfritt.

Jag har själv aldrig provat men vet dem som föredrar dessa halsband före alla andra metoder

Du kan bl.a. köpa dem här 

Jag hoppas att denna lilla guide har varit till hjälp. Det finns betydligt fler alternativ än de listade här och det kommer nya varje säsong så detta inlägg kommer uppdateras då och då. Kom gärna med synpunkter och egna erfarenheter!

❤

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg  🐶 Jag finns också på Instagram @nursedolittle.se

9 reaktioner på ”Fästingprofylax – Fästingmedel och fästinghalsband

  1. Gud, det är inte bara farligt med fästingar, de är äckligt när katten ligger i sängen och det kommer ett litet blodsugarkryp från den.

    Bra genomgång!

    1. Hej Ulla! Det finns mängder av olika spot-on lösningar från olika läkemedelsbolag och det skulle bli ett väldigt långt inlägg om jag skulle gå igenom alla. Jag valde istället att göra ett urval av olika former av fästing medel som spot-on, halsband osv. Har själv ingen erfarenhet av produkten du nämner men tar gärna emot dina synpunkter om du tycker att den är speciellt bra och varför 😊

  2. Hemmarecept. Koka upp 1 l vatten. Häll i 1/2burk timjan och 1/2burk Rosmarin. Låt svalna i 12 Tim. Pressa i 2 citroner. Sila. Spraya pälsen eller stryk på med en svamp.

Kommentera