Hundar, Katt, Resa med djur

Resa med djur inom EU – Semestra med djur Del 3

I gårdagens inlägg skrev jag om att resa med djur i bil. Dagens inlägg är Del 3 i ”Semestra med djur-temat” som kommer handla om att resa med djur inom EU.

 

resa med djur inom eu

Resa med djur inom EU

Europeiska Unionen är en union mellan 28 demokratier i Europa. Att resa med djur inom EU är idag ganska problemfritt så länge man är ute i god tid, har läst på ordentligt och planerat väl. Generellt sett så gäller samma regler för resande från Sverige till alla länder inom EU men man gör bäst i att titta  på de specifika reglerna som gäller för det land man ska till. T.ex. så ska hundar som reser till Storbritannien, Irland, Finland och Malta avmaskas mot rävens dvärgbandmask.

 

resa med djur inom EU

 

Tänk på ett Norge inte är med i EU. Därför gäller särskilda regler om man ska korsa gränsen i väst med sitt djur. Dessa regler kan ni läsa om på Mattilsynet.

Både Norge och Danmark har tråkigt nog förbud mot ett antal hundraser. Kolla upp detta innan ni reser med er hund för att inte stöta på problem inne i landet.

Planera veterinärbesöket

Är det första gången man ska resa med sitt djur inom EU så kommer man behöva besöka veterinär. Ett råd är att göra det i god tid. Det är djurägarens ansvar att veta eller ta med sig papper på vilka åtgärder som behövs när man kommer till veterinären. Det kan inte förväntas av veterinären att känna till kraven för alla länder. När det kommer till EU finns det dock generella krav

Djuret ska vara ID-märkt

Djuret måste vara ID-märkt med ett s.k. ISO-mikrochip. Det är den sort man ID-märker med i Sverige i alla normala fall. ISO-chip avläses med en ISO-chipläsare vid landsgränsen för att bestämma djurets ID. Problem uppstår om chippet inte är läsbart och man kan behöva återvända hem. Undantagsregler gäller för djur som har en tydlig tydlig tatuering gjord före 3juli 2011.

Djuret ska ha giltig vaccination mot rabies

Det krävs att djuret är ID-märkt och är över 12 veckor för att få vaccineras mot rabies. Beroende på vaccin så krävs en eller två sprutor för att uppnå grundvaccination. Efter sista sprutan i grundvaccinationen måste man vänta 21 dagar innan man reser. Det gäller som sagt att planera i god tid.

resa med djur inom eu

Hur ofta man sedan måste omvaccinera beror på det land man vaccinerar i. Precis samma vaccin kan ha olika giltighetstid beroende på vilket land man befinner sig i. Veterinären kommer kommer skriva ett sista giltighets-datum i passet som är bestämt för det land ni befinner er i när djuret får vaccinationen och det är detta som gäller, oavsett bestämmelserna för det land ni reser in i. Följ alltså alltid det datum som står i ert djurs pass och så länge man omvaccinerar innan sista giltighets-datum så behöver man inte vänta 21 dagar innan resa.

Djuret ska ha EU-pass för sällskapsdjur

I passet kommer veterinären skriva in information om djurets rabiesvaccination. Här finns också plats att dokumentera övriga vaccin om man vill ha allt i en bok. Ska man åka till ett land som kräver avmaskning så dokumenterar veterinären även detta i passet.

resa med djur inom EU

Avmaskning

För de länder som kräver avmaskning innan inresa ska detta ske hos och dokumenteras av veterinär. Behandling ska utföras minst 24 timmar och högst 120 timmar innan avresa. Särskilda regler som gäller för Finland kan ni läsa på Eviras hemsida.

Jordbruksverket

resa med djur inom EU

Andra regler kan gälla om djuret ska transporteras själv, alltså utan dig som ägare eller om man reser med fler än 5 djur över 6månaders ålder. Dessa regler samt informationsvideo och hjälpsam information hittar ni på Jordbruksverkets hemsida.

 

 

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg ❤ Jag finns också på Instagram @nursedolittleblogg

 

3 reaktioner på ”Resa med djur inom EU – Semestra med djur Del 3

  1. Jättebra info. Det där med rabiesvaccinet var extra bra. På en annan blogg läste jag att Frankrike kräver vaccination varje år oavsett giltighetsdatum i Sverige. Var har du hittat den informationen, vill gärna läsa själv.

Kommentera