Akutfall, Mitt liv med djur, Sommarplågor, Värmeslag

Svalka & solskydd – Undvik att hunden drabbas av värmeslag

Visst är det helt underbart att sommaren är här! Både jag och Bosse älskar sol och värme men det för inte bara gott med sig! Varje år behandlas många hundar för värmeslag. Det är vårt ansvar som ägare att se till att hunden inte utsätts för överhettning.

 

Hundar i värme

Det finns massor med sätt att avnjuta sommaren tillsammans med sin hund men vissa är bättre än andra. Många hundar blir väldigt påverkade av värmen. Speciellt påverkade blir dem ofta i början av sommaren när värmen kommer plötsligt och de inte hunnit acklimatisera sig. Man märker det ofta då hunden är väldigt trött mitt på dagen när det är som varmast. Hunden uppsöker gärna skugga, ett kallt golv eller gräver i gräsmattan för att kunna svalka magen mot sval jord. De ytliga blodkärleken i ljumsken plockar upp kyla från det svalare underlaget och sprider den i kroppen.

värmeslag hund

Värmeslag

Som många av er säkert vet så kan inte hundar svettas förutom via den lilla hudyta som trampdynorna utgör. De reglerar sin temperatur genom att uppsöka värme eller kyla och genom att flåsa. Som hundägare måste man se till att ge sin hund de rätta förutsättningarna för att kunna reglera sin temperatur. I jobbet ser vi ofta hundar med tecken på värmeslag och då är det brådskande. Symtom på värmeslag kan vara kraftigt flämtande, torra röda slemhinnor i mun och runt ögon, medvetslöshet, kräkningar och diarré.  Uppvisar din hund besvär så svep om den med handdukar indränkta i kallt vatten och bege er genast till veterinär. Läs mer om värmeslag i Djurvårdguiden.

värmeslag hund

Undvik värmeslag

Gå långpromenader på morgon och kväll istället för mitt på dagen

Tillåt hunden vila och gå sakta om den behöver det

Tävlar man med hund så behöver man förbereda sig för tävling även de varmaste dagarna men man får vänja hunden vid detta. Korta träningspass som successivt blir längre och intensivare hjälper acklimatisering.

För dem som inte tävlar eller tränar professionellt med sin hund så kan man helt enkelt låta bli att träna mitt på dagen

LÄMNA ALDRIG HUNDEN I BILEN eller HUSBILEN VARMA DAGAR – Läs i detta inlägg om hur det påverkar hunden och hur den försöker svalka sig genom att flåsa. Ser ni en hund i en bil som upplevs besvärad eller visar symtom på värmeslag så får man lov att slå sönder rutan för att rädda hunden. Gardera dig helst innan genom att kontakta polis och ha ett vittne närvarande.

Låt gärna hunden vara ute i trädgården om den vill det. Se till att det finns skuggiga platser för den att lägga sig på

Spola av hunden med vattenslangen eller låt den springa genom vatten-spridaren, om hunden tycker om det vill säga

Åk och bada!! Här hittar ni hundbadplatser i Skåne och det finns mängder med hundstränder eller små smultron-ställen även i övriga Sverige dit man kan ta sin hund. Förutom att det är svalkande så är det superbra träning för hunden (och dig), skonsamt mot leder och muskler och ROLIGT! Ta med leksak

Fyll ofta på med friskt, kallt vatten

Ge hunden något kallt att mumsa på. ”Recept” på isglass kommer i kommande inlägg. Läs det här http://nursedolittle.se/isglass-till-hunden/

värmeslag hund

Solskydd

Det är inte bara värmen som är skadlig för din hund. Solen kan också ta ut sin rätt på hundar och katter med lite eller väldigt ljus päls. Många hundar har precis som Bosse ganska tjock päls men väldigt tunn och/eller ljus runt nosen. Då kan man behöva skydda det området så att de inte bränner sig.

Hund solskydd

Man skyddar de bäst genom att undvika stark sol och erbjuda skugga men det finns också solskyddsfaktor speciellt framtagna för hundar och katter. Man kan också använda en oparfymerad variant för människor, helst för känslig hud.

Är skadan redan skedd så kan man lindra obehaget med ett kallt omslag eller lite kylbalsam.

Ut i sommaren och njut med era djur!

 

❤

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg  🐶 Jag finns också på Instagram @nursedolittle.se

Kommentera