Hundar

Svalare väder, beräknad födsel & tankar om hundattacken i Ljusnarsberg

Värmeslag, vätskeersättning, hot-spot, algförgiftning och diarré. Hundsommaren har verkligen varit igång som aldrig förr men efter senaste tidens värmebölja är det idag äntligen lite svalare vindar. Eller får man lov att säga så? Jag vill verkligen inte att sommaren ska vara över! Jag har älskat värmen och tycker att detta har varit denna bästa sommaren jag kan minnas. Ni som följer bloggen vet dock att jag är höggravid så vissa dagar har varit lite kämpigare än andra men aldrig att jag skulle bytt det mot förra sommaren. Tur är att Bosse älskar att bada lika mycket som matte så dagliga dopp och mysiga stunder på bryggan har hjälpt

nurse dolittle

 

Nu är jag faktiskt så pass höggravid att beräknad födsel är idag. Tiden har gått otroligt snabbt men samtidigt så otroligt långsamt….kan inte minnas hur det är att inte vara gravid. Bebisen (vi vet fortfarande inte om det är en flicka eller pojke) har inte gjort några tecken på att vilja titta ut så det blir nog inget söndagsbarn trots allt. Skulle det dock bli lite tyst på bloggen några dagar så vet ni i alla fall varför 🙂

nurse dolittle

En annan tråkig sak som tyvärr hör hundsommaren till är bitskador och hundslagsmål. Hundattacker av olika slag är vanligast sommartid, troligtvis för att man vistas ute mer med sina hundar. Denna sommar har som ni vet varit värre än någonsin då en pojke avled till följd av sina skador från en hundattack. Det är otroligt sorgligt och får ju bara inte lov att hända. Det är fortfarande ganska tystlåtet omkring vad som egentligen utspelat sig och det skulle ju vara intressant att veta om det rört sig om en frisk hund. Självklart kan man diskutera om en hund som bitit ihjäl en människa någonsin kan klassas som frisk men det finns ju vissa omständigheter som skulle förklara varför hunden agerat som den gjort. Att ägaren inte kunde förutse och förhindra skedet är det som är avgörande enligt mig, inte vilken hundras det var.

Olyckan har onekligen rört upp känslor och att diskussionen kretsar runt kamphundar istället för den stackars pojken och hans familj är också lite upprörande men verkar på något vis oundvikligt. Hunden, en amerikansk bulldog och ägaren, en medelålders kvinna har lett till en debatt om unga, ovissa ägare och Pitbulls, Amstaffs och American Bullys. En debatt som jag som ägare av en American Bully är otroligt trött på. Visst att en viss typ av människor dras till en viss typ av hundar som inte alltid är den bästa kombinationen men man kan väl inte bara ignorera att de allra flesta ägare av ”kamphunds-raser” är vettiga, kunniga djurägare. För att budskapet ska nå de som verkligen behöver höra det så behöver något ändras.

nurse dolittle

Vill också passa på att klargöra begreppen. Ordet kamphund refererar till en hund, oavsett ras, som tränats för att kampa. Ordet kamphunds-ras refererar till en viss ras av hund som klassas som kamphunds-ras. Här tänker ju alla Pitbull, Amstaff  etc. men den högst oklara och ospecificerade listan kan även inkludera Rottweiler, Doberman och Mastiff.

Jag kan inte heller låta bli att påpeka att denna typ av hund absolut inte ligger i topp vad gäller bitskador på människor. Statistiken i Sverige är ganska bristfällig men många menar på att hundar av rasen tax är de som biter människor oftast. I mitt yrke kan jag bara hålla med om att det inte är i hanteringen av de klassiska ”kamphunds-raserna” som jag är mest rädd om mina fingrar. En undersökning i Storbritannien visar att raserna Schäfer, Engelsk Staffordshire Bullterrier, Border Collie och Labrador Retriever är skyldiga för flest bitskador på människor. Detta har troligtvis mycket att göra med att de också är väldigt vanliga raser.

Trots allt så kan alla, och jag menar ALLA hundar bita beroende på situation. Det är en försvarsmekanism som instinktivt finns hos hunden. Det är när varningssignaler saknas och försvarsmekanismen tas till utan påvisad fara som det blir ett onormalt beteende. Det är vårt jobb som djurägare att känna vår hund så pass väl så vi kan undvika att dessa situationer uppstår. Om ens hund upplever barn som farliga så ska man aldrig försätta hunden i en situation med barn. Om en person avsiktligt provocerar ens hund så går man därifrån. Strikt ägaransvar gäller alltid.

nurse dolittle

Det är troligt att händelsen kommer leda till en val-fråga. S.k. hundkörkort diskuteras vildare än någonsin. Personligen tycker jag inte det är en dålig idé. Det finns väldigt många människor som helt enkelt inte bör ha hund, inte bara för omgivningens skull utan framförallt för hundens skull. Det svåra är väl att reglera och se till att de människor det gäller mest, verkligen följer detta. Personligen tänker jag att klarar man inte kraven för ”hund-körkortet” eller helt enkelt inte vill ta det så finns det tyvärr gott om oseriösa uppfödare eller hund-smugglare som vill sälja valpar. I slutändan är det hundarna som blir drabbade.

Det ska bli intressant att se var diskussionen leder och vill verkligen understryka hur sorgligt och ofattbart det är att en ung pojke mist sitt liv

❤

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg  🐶 Jag finns också på Instagram @nursedolittle.se

 

 

6 reaktioner på ”Svalare väder, beräknad födsel & tankar om hundattacken i Ljusnarsberg

 1. Hej! Jag läser gärna din blogg. Tycker du är kunnig och saklig och ger många bra tips.Och lycka till med barnafödandet.

  Apropå ovanstående blogg: för ganska många år sedan så skrev jag ett förslag till dåvarande jordbruksministern. Det gick ut på att man måste försäkra sin hund på samma sätt som man måste försäkra sin bil. D v s för en bil måste man ha en trafikförsäkring som täcker ev skador på annan person eller dennes egendom. Om man inte har den försäkringen så har bilen körförbud.

  Om man tänker lika dant vad gäller en hund så tror jag att resultatet blir att många oseriösa hundägare skulle försvinna. Hur då? Jo man fastställer att alla hundar ska vara chippade och till det chippet ansluter man en hundtrafikförsäkring som ska täcka ev kostnader som hunden orsakar. Priset för försäkringen fastställs i förhållande till ägares ålder, hundkunnighet (tvingar nybliven hundägare gå kurs) och hundens ras, precis som vad gäller bilförsäkringen. Ju yngre bilförare och ju häftigare bil ju dyrare försäkring.

  Polisen har avläsningsutrustning som kan kolla att hunden är försäkrad. Alternativt får man åka till en veterinär på samma sätt som en bilförare måste åka till en vårdcentral för att lämna blodprov vid misstänkt rattfylla.

  Mitt förslag bottnar i att jag som hundägare i Stockholm riskerar att få min hund biten med dyra kostnader som följd. Den bitande hundens ägare har ofta inte råd att betala min hunds veterinärkostnader utan flyr fort som … från platsen. OK den egna försäkringen täcker förmodligen merparten av kostnaderna, men självrisken kan bli nog så kostsam vid en svårare bitskada. Vilken ras den bitande hunden har är av ingen betydelse, men ju större och kraftfullare ras ju svårare blir förmodligen bitskadorna.

  Svaret jag fick från dåvarande jordbruksminister Eskil Erlandsson var något om nya befogenheter för polisen att ingripa vilket de aldrig gör då det inte leder till något. Men vet polisen att de kan beslagta en oförsäkrad hund och därmed sätta press på en hundägare så tror jag att mycket skulle vara vunnet.
  Ulrika

  1. Hej Ulrika!

   Jättekul att få höra så mkt positivt om bloggen, det värmer 😊 och tack, jag lär behöva det där lycka till:et när det väl drar igång 😉
   Ditt förslag låter både genomtänkt och vettigt. Jag kan inte mer än tycka att det är rätt och det ställer lite krav på djurägare som idag inte existerar. Tycker du ska skicka in förslaget igen, speciellt nu i valets tid. Har dock inget bra förslag på vem man bör vända sig till men som sagt, väldigt bra initiativ!

 2. Hej Ellen!
  Vilken fin blogg du har, och bra skrivet!
  Som veterinär kan jag bara hålla med, de så kallade ”kamphundsraserna” är de jag oftast känner mig tryggast med och i de få fall man träffar på en rädd/aggressiv sådan (extremt sällan) visar de det direkt och ägarna är oftast medvetna om hundens beteende mot främmande människor och då är det inget problem för mig, bara munkorg på och så gör vi det som ska göras .
  Värre är det med de hundar som viftar på svansen för att sedan plötsligt hugga. Utan att vara fördomsfull så är det oftare mindre raser men det uppmärksammas inte på samma sätt då skadorna ”inte blir så allvarliga” men bitskada är det likväl. Kan tilläggas att den värsta bitskada jag fått under 18 år var från en 12 år gammal goldentik..
  Kram /Niklas

  1. Hej Niklas 😄 Kul att du hittat till bloggen och vad glad jag blir att du tycker om den!
   Tack för din input, kan inte mer än hålla med. Det pratas ofta om att Golden Retriever är den ras som är skyldig för flest bitskador på människor i Sverige men det är väldigt svårt att hitta statistik på det.
   Hoppas allt är bra med dig!
   Kram 😊

 3. Vi som förlora Wictor tycker knappast det är en intr disk. Hunden var frisk och ägaren sj förstår inte själv vad som hände. Wictor och hunden lekte på altanen. Då något gick kopiöst fel och hunden dödade Wictor.
  Hunden bet Wictor så illa i halsen så 2 pulsådror är borta och han har flera frakturer. Han förblödde på altanen till döds.

  1. Hej Jeanette
   Jag beklagar verkligen er sorg. Kan inte föreställa mig kampen ni går igenom över det ofattbara som hänt.
   Självklart menar jag inte att det är en intressant diskussion det som hänt Wictor och er familj utan jag refererar till diskussionen runt kamphundar och ett eventuellt ”hundkörkort.
   Det som hände är en tragedi som bara inte får ske, mina tankar är med er

   Med varma hälsningar
   Ellen

Kommentera