Hundar, Sjukdomar - Smittor - Skador

Är det livsfarligt för din hund att leka med tennisboll?

I slutet av juni skrev en dansk veterinärklinik ett inlägg på Facebook. Inlägget spreds snabbt i Danmark och i dagarna har svenska webbtidningar skrivit om ämnet. Inlägget handlade om tennisbollar och hundars munhälsa. I takt med att inlägget spreds ökade också faran med tennisbollar. Nyheter24 skrev ”Därför ska du aldrig låta din hund leka med en tennisboll”.

 

tennisboll hund

Hur farlig är en tennisboll för din hund?

Veterinären som gjort uttalandet har vid flera tillfällen träffat på hundar med ordentligt nedslitna tänder. Orsaken är en boll-tokig hund som fått leka fritt med tennisbollar och ofta. Värst är det om lek med tennisboll sker på sandstrand eller liknande. Det är det filt-liknande material som omger tennisbollen som ställer till med problem. Det fångar lätt upp sand och grus, speciellt när bollen är fuktig. När hunden sedan tuggar på bollen blir effekten som sandpapper på tänderna som slits ner. Det säger sig själv att detta inte sker över en dag och det är knappast livsfarligt av denna anledning men såklart något att tänka på.

 

tennisboll hund

 

Livsfarligt kan det dock bli om hunden sätter tennisbollen i halsen. Det är inte helt ovanligt med kvävningsolyckor där bollen studsat så kraftigt in i hundens mun att den slinker ner lite för långt eller att hunden greppat bollen lite för entusiastiskt med samma slutresultat. Detta är dock lite vanligare med släta gummibollar som blir glas-hala i kontakt med saliv.

 

Bättre alternativ

 

tennisboll hund

 

Med detta i åtanke så finns det lite säkrare alternativ. Låt helst hunden leka med en boll som är lite stor eller av andra former än just rund. Ju mindre den är, desto lättare kan den sättas i halsen. Att kasta en boll av filt-material nån gång då och då är ingen större fara men det finns ju mängder av bollar gjorda av annat material som man kan föredra.

 

tennisboll hund

 

Har man en hund som blir väldigt exalterad vid bollek eller har lätt för att sätta i halsen så kan det vara en bra ide med en boll som sitter fast i ett snöre. Tänk på att boll-tokighet vanligen grundas i stress så för vissa hundar kan det helt enkelt vara bäst att skippa boll- eller kastlekar överhuvudtaget (läs bra artikel om det här).

❤

Tycker du om bloggen? Följ den gärna genom att uppge din e-post i fältet under kommentarerna så meddelas du så fort det kommer ett nytt inlägg  🐶 Jag finns också på Instagram @nursedolittle.se

 

Kommentera