Djursjukvården, Hundar, Profylax, Träna med djur

Hundsim – Skonsamt och roligt!

Hundsim har blivit mer och mer uppmärksammat på senaste år. Det är en väldigt skonsam träningsform och utmärkt rehabilitering för skadade och opererade hundar. Framförallt är det väldigt roligt att göra tillsammans med sin hund. På sommaren kräver det dessutom inget mer än en tripp till närmsta hundbad eller ”icke-allmänna” badplats. En grund sandstrand som gradvis blir djupare är det allra bästa.

hundsim

Hundsim som rehabilitering

Buddy, vår förra hund, led av tillväxtrubbningar i sina armbågar. Det visade sig som haltande redan vid 4 månaders ålder. Han opererade ena armbågen vid knappt 6månaders ålder och den andra ca 6 veckor efter. Smärtsamt nog så fortsatte hans tillstånd att försämras och han somnade in för snart 1 år sedan, på sin 10-månaders dag. Hela processen var känslomässigt smärtsam för oss och både kroppsligt och mentalt smärtsam för honom. Under hans rehabiliteringstid hittade vi trösten i Nose Work (som jag skrivit tidigare om här) och simningen.

En skadad eller led-opererad hund får ofta begränsningar av veterinären vad gäller rörelse och belastning. Kroppen måste ju få läka. Under denna tid så tappar hunden muskler men går också miste om det grundläggande behovet att röra sig och göra av med energi. Då finns det inget bättre än simning! Tyngdlösheten i vattnet gör att leder belastas minimalt samtidigt som det naturliga motståndet i vatten hjälper till att bibehålla och så småningom bygga muskelmassa.

Har man en hund som lider av artros eller led-skada så brukar veterinären rekommendera ett besök hos sjukgymnast som i sin tur kommer undersöka hunden och ge sin rekommendation. Det är sällan kontraindicerat med simning men för säkerhets skull bör man rådgöra med sjukgymnast först. De kommer också hjälpa er med de steg som ska tas för att den skadade hunden ska må så bra som möjligt av simningen och hur ni kommer igång. Man kan alltid fråga sin veterinär om råd eller remiss om detta inte sker automatiskt.

På en överviktig hund sliter deras tyngd väldigt mycket på lederna vid träning på land. Här är tyngdlösheten som vattnet ger optimal för skonsam träning och muskelbyggnad tills man nått en hälsosam vikt.

Hundsim med frisk hund

Har man en frisk hund utan ledproblem eller liknande så är det bara att köra! Det kan dock vara lite lättare sagt än gjort. En del hundar ÄLSKAR att bada medan en del tror att vattnet ska sluka de hela. Bosse var en sån badkruka att han gick stora omvägar kring vattenpölar för att inte bli blöt, fram tills dess att värmen kom. Nu älskar han havet och att simma.

hundsim

Man kan behöva använda sig av motivering i form av flytande leksaker eller godis. Det finns en del hundkex som flyter på ytan som är super. Annars brukar bollar, frisbees, flytande apporter etc funka hur bra som helst. Många tycker det är extra roligt med uppgiften att simma och hämta något i jämförelse med att äta upp det så fort de kommer fram. Man ska bara vara lite uppmärksam så att hunden inte sväljer massvis med vatten när de simmar med leksak och öppen mun.

Ska man lära hunden att simma nu på sommaren så kan man med fördel själv hoppa i vattnet, det fungerar också som motivering. Under kallare tider eller om man simmar med hunden hos en sjukgymnast/djursjukhus så är oftast poolen upphöjd så att man kan vandra runt poolen när hunden simmar för att bistå med trygghet och uppmuntran.

En badglad hundkompis och riktigt varma dagar brukar också fungera som bra dragplåster för badkrukorna. Låt de upptäcka fördelen med att kunna svalka sig i vattnet och att en annan hund visar de hur roligt det kan vara att bada!

Hur lär sig hunden att simma?

De allra allra flesta hundar kan detta helt av sig själva eller lär sig snabbt när de kommer i djupt vatten vad som krävs för att hålla sig flytande. De första gångerna kan det vara lite stressigt och se ansträngt ut. Ofta vevar de för fullt med frambenen, skvätter mycket vatten och glömmer lite bort att bakdelen kan hjälpa till. Man får ta det lugnt och försiktigt, endast korta stunder i början så brukar detta ge med sig. Det är helt enkelt en vanesak. Behövs det så kan man med fördel använda en flytväst till hunden, speciellt om hunden är skadad eller tycker att det är väldigt jobbigt. Man kan också hjälpa de genom att stötta med handen lite under magen men det kan vara knepigt om hunden vevar för fullt eller försöker klättra på er.

hundsim

Skynda långsamt och tvinga inte hunden till något, det kan leda till större rädsla eller avsky för vatten. Har du äntligen lyckats få i hunden till armbågarna så nöj dig med det för denna gången. Lek och belöna massor och så kan ni försöka er på lite djupare nästa gång. Knepet är oftast att kasta/lägga leksaken bara liiiite längre ut varje gång. Blir det för långt så får man backa bandet och korta ner avståndet. Om det är möjligt så ställ dig ute i vattnet där du placerar leksaken. Det lockar hunden betydligt mer att simma mot dig, du som är tryggheten, än ifrån dig.

Har man en liten hund så kan man lära de att simma i en liten hundpool eller i badkaret innan det är dags för stranden och större utmaningar.

Förutom att just simma så kan jag verkligen rekommendera att gå sträckor i vattnet tillsammans med hunden. Det bästa är om vattenytan når hunden till armbågarna eller bringan. Det ger ett skonsamt motstånd som är super träning och tröttar ut hundar som annars kan gå hur långt som helst. Börja med korta sträckor och öka successivt. Bra för matte/husses ben också 😉

hundsim
Buddy på en vatten-promenad

Bada inte med hunden om den:

är sjuk eller har feber

har hotspot/fukteksem

det är väldigt kallt i vattnet (risk för vattensvans)

är dräktig

är allmänt hängig

 

 

Kommentera