Måsungar och trutungar


Häromdagen pratade jag med en granne till mig som berättade att han hade måsungar, eller om det var trutungar, på sitt hustak som har väckt honom varje dag den senaste veckan. Det gick inte att undgå hans frustation och jag förstår honom. Detta är faktiskt ganska vanligt men som sagt inte så uppskattat med tanke på deras skränande läten. Dessutom kan måsföräldrar göra utfall mot personer som kommer nära deras måsungar. Är det så har man självklart tillåtelse att flytta boet, så jag tänkte förklara hur man gör det och vad man ska tänka på under flytten.

Flytta måsungar


Det går att flytta måsungar och trutungar som är tillräckligt små och befinner sig i sitt bo, men det kräver lite planering och förberedelse. Så här gör du:

  1. Börja med att leta fram en bra plats i närheten
  2. Lägg ner måsungarna i en låda utan lock och med låga kanter
  3. Se till att föräldrarna har uppsikt över sina ungar
  4. Flytta över ungarna till den nya platsen med bestämda steg

Tänk på detta vid förflyttningen


Om det ser ut som att måsföräldrarna har tappat kontakten med sina ungar under flytten kan man testa att lägga en måsunge på rygg. Detta gör att måsungen i ren panik kommer att ge ifrån sig ett skrik som måsföräldrarna kommer att känna igen. Precis efter att man har gjort det måste man däremot vara uppmärksam på att måsföräldrarna kan gå till attack. För att skydda sig från attacken kan man använda ett paraply som sköld. Attacken är dock främst en skenmanöver. Men det är bra att ha koll på om det är måsungar eller trutungar man har att göra med eftersom trutar är mer aggressiva.

Detta får du inte göra med en måsunge eller trutunge


Det är lätt att tro att en måsunge/trutunge har blivit övergiven av sina föräldrar när den på egen hand spatserar runt i ett bostadsområde, men antagligen så har måsungen rymt från boet. Men det vet inte de flesta om och det händer då och då att folk tar hem måsungar. Om man tar hem en måsunge kommer den att dö, eftersom den inte kommer få rätt mat och sällskap. Med det sagt är alla vilda fåglar fridlysta och då får man inte på något sätt skada eller fånga dem, man får inte heller döda dem. Detsamma gäller för fågelägg och fågelbon. Man kan läsa mer om vad som gäller för fåglars fridlysning på Naturvårdsverket.