Resa med hund eller katt


Det är tyvärr inte lika att lätt att resa med djur som man kanske hade önskat, men det finns sätt att underlätta reseprocessen oavsett om du vill ha med dig ditt djur eller lämna bort det. I detta inlägg listar jag saker som du ska tänka på (i god tid) innan du reser.

Resa med hund


Om du bestämmer dig för att resa med hund eller katt finns det några saker som är bra att tänka på och förbereda innan som jag listar här under.

Tänk på detta innan du ska resa med din hund:

  • Ta med ditt djurs foder
  • Kolla så att försäkringen gäller
  • Vänj ditt djur vid bur om det kommer att krävas
  • Kontakta veterinär om vaccinering, intyg och pass
  • Fundera på om djuret verkligen måste följa med

Hundhotell


Om du inte vill ha med dig hunden på resan och inte har någon som vill eller kan passa din hund är hundhotell ett bra alternativ. Vissa hundhotell kan till och med erbjuda hårsalong, webbövervakning och spa. Hundhotell kostar i genomsnitt 300kr/dygn under vardagar och något mer under helgdagar. Dygnspriset kan gå ner något om man är borta under en längre period.

Att tänka på innan du väljer hundhotell:

  • Hundhotell är bättre än hundkennel för där får din hund mest troligt ett eget rum
  • Ta med hunden till hotellet för att träffa personalen och se om den trivs
  • Det är ett gott tecken om personalen frågar om vaccinering och avmaskning

Resa med katt


Att resa med katt är mer utav en risk än att resa med hund, eftersom katter är mer fästa till sin omgivning och kan bli stressade av att resa. Men om du ska vara borta en längre tid kanske det ändå är bättre att ta med sig katten på resan. Precis som för hund, skiljer sig reglerna från land till land men rabiesvaccin är ofta ett krav. Detta är något man kan kolla med sin veterinär. Om du ska resa med katt rekommenderar jag att läsa mer om detta på Jordbruksverkets hemsida.

Katthotell


Som för hundar finns det katthotell för katter. På katthotell brukar katter få bo i bås eller egna rum men det finns även de som använder sig av burar. Om du har en utekatt se till att leta upp katthotell som har tillhörande uteplats till sitt bås, de blir lite dyrare men din katt kommer må så mycket bättre, speciellt om det gäller för en längre period. Priserna för katthotell brukar vara något billigare än hundhotell, det ligger omkring 200-300kr/dygn.